“Este exclus ca administratia locala sa acopere datoriile de 600.000 lei ale CF Braila”

SIMIONESCU

* este declaratia primarului municipiului, Aurel Simionescu

“Nu-mi doresc desfiintarea echipei, dar daca nu se aduc bani din surse private, autoritatile singure nu mai pot finanta CF Braila”. A spus-o astazi primarul municipiului, Aurel Simionescu, potrivit caruia nici daca si-ar dori sa acopere integral cheltuielile clubului de fotbal local – cum au facut-o pana la mijlocul anului trecut -, Municipalitatea si Consiliul Judetean nu ar mai putea face acest lucru, pentru ca legea nu le mai permite.
Primarul a precizat ca atat el, cat si presedintele CJ, au avertizat din timp conducerea CF Braila sa se organizeze in alt fel, pentru a putea beneficia in continuare de sprijinul financiar al administratiei locale, insa aceasta n-a facut nimic din ceea ce i s-a cerut: “Vedeti, in momentul in care am intrat intr-o forma privata, lucrurile sunt privite altfel. Cata vreme i-a finantat Consiliul Judetean si Primaria, toti au stat foarte linistiti ca banii vin, nu se poate sa nu vina. Noi, autoritatile locale, am discutat la inceputul lunii iulie, anul trecut, cu conducerea clubului si am spus: <<Pana la acest moment achitam toate datoriile, va aducem la zi, dar de aici incolo, trebuie sa mergem sub o alta forma. O sa va sprijinim, va mai dam bani, dar in urmatoarea formula: 1. faceti un ONG ; 2. ponderea finantarii noastre se reduce sub 50% din total buget, pentru ca deja avem discutii cu Curtea de Conturi, ca de ce se finanteaza cu bani de la buget in procentul asta. Faceti asa si mergem mai departe!>>.
Toata lumea a stat linistita, necrezand ca lucrurile se vor intampla in felul in care le-am spus. Eu le-am mai dat niste bani pentru niste taxe, niste salarii, dar pasul pe care trebuia sa-l faca ei, cu o contributie din zona privata, sa faca ONG-ul , etc, nu s-a mai intamplat. Si s-a ajuns in situatia acesta. Discutia si acum este la fel: <<Faceti un buget care va trebuie, dar facut cu bun simt si noi, administratia, suntem de acord sa va sprijinim si sa acoperim un procent de 40-45% din el>>.
Am inteles ca in discutiile de pana acum cu partenerii privati nu s-au inteles; mai exista si varianta de preluare a brandului respectiv de catre echipa Conpet Ciresu, dar va mai spun si altceva: noi avem pe contractul de finantare respectiv conditia de performanta. Performanta nu poate sa insemne locul 10 din 12”.
Simionescu considera ca autoritatile locale si-au indeplinit promisiunile de finantare, dar dupa 1 iulie, daca clubul nu s-a reorganizat sub forma unui ONG, nu mai putea avea pretentia la sustinerea cu bani de la buget: “Noi ne-am indeplinit promisiunile pana la 1 iulie, bugetul promis a fost executat la litera, ba chiar cu plus, fiindca le-am achitat datoriile, i-am adus la zi. In mod normal la 1 iulie era jumatatea anului, deci ar fi trebuit sa fie la jumatatea bugetului. Ei, fata de jumatatea bugetului, ei depasisera cheltuiala si atunci le-am spus clar: <<De aici incolo, cu datoriile platite, putem merge mai departe pe formula urmatoare: aduceti si bani din surse private in proportia aferenta, iar noi va alocam sumele pe care le-am promis>>. Dar ei au venit cu un leu din privat si atunci rezultatul este cel care este. Eu n-am dat cu subsemnatul, ca nu sunt consilier si nu am votat, dar domnul presedinte Stancu, fiind si consilier, a dat cu subsemnatul. Si iarasi spun: e usor de aruncat vina pe umerii unuia, cand el e singurul care raspunde pe tema asta. Nu ma refer la Curtea de Conturi, ca acolo am dat si eu cu subsemnatul pe tema asta, ma refer la DNA, la alte minuni…”.
Simionescu a precizat ca nu-si doreste desfiintarea echipei CF Braila, insa sub nicio forma nu se pune problema ca autoritatile locale sa acopere cu bani de la buget datoriile de 600.000 lei acumulate de echipa braileana, astfel incat trebuie gasita o alta solutie: “Nu stiu, o sa vedem cine si cum pleaca, cine si cum ramane, dar nu mai putem merge pe structura actuala, pentru ca si eu si domnul presedinte si consilierii pe care-i punem sa voteze ceva raspund pentru asta. Eu nu-i acuz pe fotbalisti, eu n-as da vina pe ei, eu vorbesc despre managementul financiar al clubului: ne intindem cat ne este plapuma si daca stiu cu 6 luni inainte ca lucrurile vor evolua intr-un fel, imi iau niste masuri, nu raman cu aceleasi cheltuieli, cu aceleasi salarii, cu aceleasi pretentii. Ca noi socotim salariile, dar nu socotim ca pentru stadion nu le ia nimeni niciun ban, ca pentru tot ce inseamna apa – canal nu le lua nimeni niciun ban – deci vorbim numai de ce ne convine cand ne plangem…
Eu n-as vrea sa se ajunga la desfiintarea CF Braila si trecerea echipei la Conpet Ciresu. Din mai multe motive; nu ca ar fi divizia C si promovam la anul, dar e o intreaga procedura de preluat, schimbat nume, marca, etc. Eu i-am rugat sa mai discute, sa mai analizeze situatia…”.