Insemnari de spectator

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

‘’Glontul adormit in cearcan /  Subtiere de mesteacan

 Zvon de guresa zmaranda / Fistichie si levanta

 Plumb topit la inimioara / Noapte de cireasa-amara

 Toc stingher de domnisoara/  Subtieri de subtioara

 Geana-pastrav se-nfioara / Supta-n lacrima de ceara

 Lina-mpaturita-n sapte / Cearcan gol spuzit cu lapte

 Rosie gala-lactee / Peste tipat de femeie’’

‘’Descantec de luna plina’’, din volumul ‘’Fata frumoasa’’, al lui Cristian Badilita.

 

Precizez, inca de la inceput, ca randurile mele nu reprezinta cronica unui eveniment. Nu am pregatirea necesara si, chiar daca as fi avut-o, ar fi fost extrem de dificil sa ma incadrez in niste canoane, vorbind despre expozitia-eveniment ‘’Poeme pentru pasari si extraterestri’’, vernisata recent la Casa Memoriala ‘’Panait Istrati’’.

Despre personalitatea si activitatea publicistica a lui Cristian Badilita am putea discuta la nesfarsit: este istoric al crestinismului timpuriu, poet, eseist, presedinte al Asociatiei Culturale ‘’Oglindanet’’ si coordonator al colectiei Pontus Euxinus, a Editurii Beauchesne din Paris. Prin prisma operei sale impresionante, ma asteptam, sincer, sa intalnesc un scolastic, un teolog inchistat, poate, cu un limbaj exclusivist, neancorat in realitatea acestor vremuri…  Am descoperit insa un om bland, extrem de atent si politicos, cu un limbaj accesibil celor prezenti, cald si sincer. O personalitate care are curajul sa afirme ca atata vreme cat autorii de azi (scriitori, poeti, oameni de arta) nu se straduiesc sa iasa din tiparele clasice de prezentare a operelor lor si de apropiere de cititori, nu ii pot acuza pe acestia ca nu se mai apleaca cu aceeasi bucurie si interes asupra operei lor.

Expozitia lui Cristian Badilita impresioneaza tocmai prin iesirea din tipare: poeme frumoase, profunde, sensibile, altele extrem de dure, dar autentice – toate prezentate pe suporturi plastice dintre cele mai interesante: versuri amestecate cu panza, spice, frunze, petale de trandafir… care merg direct la suflet.

Cred – auzind propria marturisire – ca a devenit o alta frumoasa ”victima” a orasului nostru, pe care l-a vizitat pentru prima oara si de care s-a indragostit. Ajutat de dragul nostru Costel Patrascan si nu numai, s-a ”contaminat’” cu spiritul orasului Braila si a promis ca va reveni.

Expozitia va fi gazduita de Casa Memoriala Panait Istrati pana pe 16 februarie si va recomand cu mult drag sa mergeti si sa va incarcati cu frumos.

Inchei tot cu versurile lui Cristian Badilita, caruia ii multumim pentru aceasta intalnire de suflet:

 ‘’Sambata ingras iluzii/  Cu trei ingeri castanii

 Amiros cireasa buzii / Dumneavoastra, precum stii…

 Sunt, pe rand, ponei de curse / Si hamal de-nchiriat

 Rod zabala Marii Urse / Care-n plopi s-a agatat

 Si ma scurg prin robinete/  Ca un vin de iasomii

 Ce pe loc o sa te-mbete / Si-n hamacul meu sa vii…

 Domnisoara cu lungi plete / Si desuuri fara rost

 Azi e sambata, mi-e sete / Si de tine nu tin post’’

(Cristina Iordache)