Serviciile de pompieri voluntari, un palid ajutor pentru ISU

 

FLACARI

 

*cele mai multe dintre serviciile de acest tip din judet sunt slab dotate, iar voluntarii au o pregatire precara, din lipsa fondurilor necesare instruirii lor

 

Bugetele de austeritate ale localitatilor din judet, dar si cel propriu, afecteaza serios activitatea Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Braila. Dincolo de efectele directe, legate de imposibilitatea dotarii cu masini si echipamente moderne in numar suficient de mare, cat sa acopere necesarul institutiei, pomperii braileni trebuie sa faca fata si unor efecte indirecte, al caror impact asupra activitatii din teren nu este deloc de neglijat.

Potrivit inspectorul sef al ISU Braila, lt. col. Cristian Ion, Inspectoratul nu se poate baza prea mult pe serviciile de pompieri voluntari de la nivelul localitatilor, care, teoretic, ar putea interveni, intr-o  prima faza, la incendii sau in alte situatii de urgenta, pana la sosirea pompierilor voluntari. Practic, insa, aceste servicii comunale sunt destul de „subtiri”, atat din punct de vedere al dotarii, cat si al pregatirii voluntarilor. Seful ISU  si o explicatie: „posibilitatile reduse de finantare de catre comunitatile locale a masurilor de prevenire si interventie si nerealizarea unei acoperiri eficiente a teritoriului judetului cu servicii voluntare pentru situatii de urgenta, dotate cu autospeciale de stingere a incendiilor; participarea unui numar redus de servicii voluntare pentru situatii de urgenta la concursurile profesionale, ca urmare a lipsei fondurilor financiare necesare deplasarii loturilor”.

Lt. col. Ion a precizat ca subordonatii sai au greutati pana si in culegerea si centralizarea datelor de la comitetele locale si institutiile care asigura sprijin in gestionarea situatiilor de urgenta, fapt ce determina intarzieri in  raportarea unor date catre esaloanele superioare.

In plus, potrivit sefului ISU Braila, lipsa de combustibil si nevoia de a economisi „la picatura” carburantul existent a facut ca anul trecut sa nu se poata organiza decat doua exercitii cu forte si mijloace in teren, fapt ce a afectat calitatea procesului de pregatire. De asemenea, sunt intampinate dificultati in realizarea instructiei de specialitate si din cauza lipsei unui poligon propriu, precum si a unor minipoligoane, la nivelul subunitatilor din judet.