Jumatate din autospecialele pompierilor braileni sunt bune de casat

 

AUTOSPECIALE ISU

*Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta  are mari probleme si in ceea ce priveste asigurarea substantelor stingatoare si a accesoriilor pentru stingerea incendiilor

 

Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Braila sta prost la capitolul dotari si parc auto – este una dintre concluziile unei recente analize a activitatii pe anul trecut, asa cum a fost ea prezentata de seful ISU, lt col Cristian Ion. Potrivit acestuia, dotarile sunt cam la jumatate din necesar, ceea ce afecteaza, evident, promptitudinea si eficienta interventiilor pompierilor militari.

„Gradul de inzestrare cu mijloace auto, accesorii specifice interventiilor si substante stingatoare este de 45 %, iar in privinta accesoriilor pentru prevenirea si stingerea incendiilor, gradul de asigurare este de 55%”, a declarat Ion.

Seful ISU aprecizat ca situatia este ceva mai buna in privinta parcului auto, dat fiind ca anul trecut, s-au achizitionat cateva autospeciale noi, moderne:

„Anul 2013 poate fi considerat de referinta in dotarea cu tehnica de interventie, prin finalizarea cu succes a proiectului <<Achizitionare echipamente specifice pentru imbunatatirea capacitatii si calitatii sistemului de interventie in situatii de urgenta si pentru acordarea asistentei medicale de urgenta si a primului ajutor calificat, in Regiunea Sud-Est>>,  finantat in cadrul Programului Operational Regional cu sprijinul Consiliului Judetean. In cadrul acestui proiect, parcul auto al unitatii a fost improspatat cu 10 autospeciale echipate complet conform standardelor in vigoare: 3 ambulante SMURD (2 tip B2 si 1 tip C), 6 autospeciale de lucru cu apa si spuma (3 de capacitate medie si 3 de capacitate marita) si 1 autospeciala pentru descarcerari grele.

Cu toate acestea, analizand vechimea autovehiculelor din dotare prin prisma prevederilor legale, rezulta ca 51,35 % din autovehicule au durata normala de functionare depasita”.

Problemele ce tin de insuficienta dotare a ISU au fost explicate de lt. col Cristian Ion prin faptul ca resursele  financiare alocate de la buget sunt mult mai mici decat nevoile institutiei.