Ajutoare pentru somerii braileni

spaga1

Somerii inregistrati in evidentele Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Braila, pot beneficia, la cerere, in cazul in care se angajeaza  pentru program normal de lucru, de mai multe tipuri de masuri de stimulare.

Completarea veniturilor salariale poate fi solicitata de catre persoanele care primesc indemnizatie de somaj, in conditiile in care se angajeaza cu program normal de lucru, pe o perioada mai mare de 12 luni. Acest tip de ajutor consta intr-o suma lunara, neimpozabila, reprezentand 30 % din cuantumul indemnizatiei de somaj si se acorda de la data angajarii pana la sfarsitul perioadei pentru care solicitantii erau indreptatiti sa primeasca indemnizatie de somaj – daca solicitarea se inregistreaza in termen de maxim 60 de zile de la data incetarii dreptului la indemnizatia de somaj ca urmare a angajarii. Nu beneficiaza, insa, de completarea veniturilor salariale persoanele care se incadreaza la angajatori cu care au avut raporturi de munca sau de serviciu in ultimii 2 ani.

Prima de instalare, neimpozabila, egala cu de sapte ori valoarea indicatorului social de referinta – se acorda, la cerere, persoanelor care in perioada in care beneficiaza de indemnizatii de somaj se incadreaza in munca, pentru o perioada  de cel putin 12 luni, intr-o alta localitate si ca urmare a acestui fapt, isi schimba domiciliul. Pot beneficia de prima de instalare si somerii de lunga durata inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, care nu primesc indemnizatie de somaj.

Prima de incadrare, neimpozabila, egala cu de doua ori valoarea indicatorului social de referinta,  in vigoare la data acordarii – se acorda, la cerere, persoanelor care in perioada in care beneficiaza de indemnizatii de somaj se incadreaza in munca, pentru o perioada  de cel putin 12 luni, intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 50 km de localitatea in care isi au domiciliul stabil. Pot beneficia de prima de incadrare si somerii de lunga durata inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, care nu primesc indemnizatie de somaj.

Aceste prime se restituie integral de catre angajat daca, intr-o perioada mai mica de 12 luni de la data incadrarii in munca, inceteaza raporturile de munca din motive imputabile lui.

Nu beneficiaza de primele de mobilitate: a) persoanele care au mai beneficiat de o prima de incadrare sau de o prima de instalare in ultimele 36 de luni premergatoare solicitarii primei de mobilitate; b) persoanele care se incadreaza la angajatori cu care au fost in raporturi de munca sau de serviciu in ultimii 2 ani; c) persoanele pentru care plata indemnizatiei de somaj a fost suspendata pentru angajare pe durata determinata de cel mult 12 luni, iar ulterior, ca urmare a schimbarii duratei contractului individual de munca, plata indemnizatiei de somaj inceteaza (durata contractului a devenit mai mare de 12 luni); d) absolventii licentiati ai facultatilor de medicina, medicina dentara si farmacie care, la data solicitarii dreptului, au promovat concursul national de rezidentiat pe locuri sau pe posturi in conditiile legii; e) absolventii institutiilor de invatamant fata de care angajatorii au obligatia, potrivit legii, de a-i incadra in munca.