Au inceput sa crape peretii caselor, in satele brailene afectate de ninsori

 

iarna 142

 

Stau de doua saptamani inconjurati de nameti de cativa metri, iar peretii caselor au inceput sa le crape. Se intampla in mai multe comune brailene, unde ninsorile de la inceputul lunii afecteaza zeci de familii care inca se simt ca in captivitate. Este si cazul unora dintre localnicii din comuna Galbenu, care, pentru a iesi in ulita, trebuie sa urce muntele de zapada si sa treaca peste gard. Coplesiti de tonele de zapada din gospodarie, oamenii abia acum isi fac carare catre cotete si grajduri si inca nu au ajuns sa deszapezeasca si toaletele din curte. In plus, dupa ce mai bine de o saptamana, omatul a fost de doi metri pe acoperis, peretii caselor au inceput sa se crape.

Nea Balalau are 64 de ani si s-a mutat in urma cu cativa ani in comuna Galbenu, unde si-a incropit o gopodarie frumoasa. Acum, aceasta este in mare parte ingropata sub omatul inalt de circa 5 metri, iar omul, care are si probleme de sanatate, si-a adus ginerele, ca sa-l ajute sa sape carari in troiene. Primele vizate au fost adapostul porcilor si cotetul, pentru ca sa poata hrani animalele. Cat este el de barbat, lui nea Babalau ii dau lacrimile cand isi aminteste prin ce a trecut, in urma cu o saptamana.

Sotia acestuia povesteste si ea ca s-au speriat in prima dimineata, dupa ce ninsoarea de peste noapte a inconjurat complet casa cu nameti de cativa metri si s-au trezit ca usa se deschide catre un perete de gheata. Ei au iesit pe un geam din spatele casei, unde stratul de zapada era mai mic.

Oamenii sunt disperati fiindca, din cauza umezelii, au inceput sa se crape peretii si nu au nicio speranta ca nametii sa se topeasca prea curand. Ei spera doar ca primavara sa nu inceapa cu temperaturi prea ridicate, fiindca dupa ce au fost blocati in troiene, risca acum sa fie si inundati.

Cum arata gospodaria unor sateni care inca se simt sinistrati, desi a trecut mai bine de o saptamana de la ultima ninsoare, aici: