“Impozitarea veniturilor agricultorilor individuali e abuziva si imorala”

marcel cucu3

* o spune secretarul general MAR, Marcel Cucu

 

Secretarul general al Miscarii Agricultorilor din Romania (MAR), Marcel Cucu, declara ca prevederile legale  cu privire la nivelul cotelor de venituri impozabile pentru agricultorii persoane fizice sunt de-a dreptul “aberante”. El acuza guvernantii ca au stabilit aceste cote fara o analiza a situatiei reale a agricultorilor, ceea ce face ca producatorii individuali sa fie efectiv “spoliati” prin impozitarea amintita.

“Constatam, inca odata, ca actul normativ care impune impozitarea veniturilor agricultorilor individuali, abuziv si imoral, se raporteaza la venituri care nu sunt in masura sa asigure un minimum de conditii de trai pentru aceasta categorie a populatiei. Initiatorii, respectiv ministrii Finantelor si Agriculturii, nu au nici cele mai sumare cunostinte asupra resurselor de trai al acestei populatii, nu au facut nici o simulare a nivelului veniturilor supuse impozitarii, astfel ca acesti agricultori sunt spoliati mai grav ca in vremurile de trista amintire. Astfel, din calculul privind venitul net, rezulta ca un agricultor cu 2 hectare de cereale (pragul de impozitare), obtine un venit net, baza a traiului sau si al familiei sale, de circa 450 de lei/ha, adica 900 de lei. Un calcul sumar ne arata ca pentru o familie cu un numar mediu de 4 persoane, acest venit, la care se adauga si subventia de circa 650 de lei/ ha, reprezinta circa 45 de lei/luna/membru de familie, adica o paine pe zi si 1 kg de carne pe luna. O situatie aproape similara se poate identifica prin calcul si pentru legumicultori, sau crescatorii de vaci, porci, oi, capre etc. Nu este de mirare, in astfel de conditii, starea alarmanta a traiului populatiei ocupate in agricultura de subzistenta, a asistentei medicale in zona rurala, nivelul dezastruos al accesului tinerilor din zona rurala la educatie”, arata Cucu, intr-un comunicat dat publicitatii.

In acest context,  MAR solicita Guvernului si Parlamentului anularea acestei prevederi legale si stabilirea unui “prag real” de venituri impozabile pentru agricultorii individuali.