Structura noua la Politie, specializata pe arestul la domiciliu

politist 4

Inspectoratul Judetean de Politie Braila s-a pregatit pentru a putea pune in practica noile masuri de supraveghere instituite prin noul Cod Penal si noul Cod de procedura penala, respectiv arestul la domiciliu si masurile de supraveghere dispuse de instanta. Chiar daca pana acum, in cele aproape doua saptamani de cand au intrat in vigoare noile Coduri, penal si de procedura penala, la nivelul judetului nu s-au dat asemenea sentinte, conducerea IPJ a infiintat deja o structura separata, care se va ocupa de acest gen de proceduri.

Precizam ca, potrivit legii, arestul la domiciliu presupune ca inculpatul este obligat sa nu paraseasca imobilul unde locuieste fara acordul organului judiciar care a dispus masura. El poate parasi imobilul doar la chemarea organelor judiciare. Totusi, la cererea scrisa a inculpatului, i se poate permite acestuia parasirea imobilului pentru a merge la locul de munca, la cursuri, sau pentru procurarea mijloacelor esentiale de existenta, ori in alte situatii justificate temeinic. Parasirea domiciliului se acorda pentru o perioada determinata de timp, daca acest lucru este necesar pentru realizarea unpr drepturi sau interese legitime ale inculpatului. In plus, inculpatul poate parasi imobilul fara un acord prealabil, insa numai in cazuri urgente, pentru motive intemeiate, acesta avand obligatia sa informeze imediat organul judiciar insarcinat cu supravegherea sa.

Mai multe detalii despre modul in care s-a pregatit Politia braileana pentru punerea in practica a noilor prevederi legale ne ofera seful IPJ Braila, cmr. sef Mircea Vizitiu: