Bijuterie arhitectonica isi cauta destinatia

Image2(1)

Bijuterie arhitectonica reabilitata cu 2 milioane de lei, in cautarea unei destinatii. Este cazul unei cladiri vechi de 100 de ani de pe strada Polona, din municipiu, in care a functionat ani la rand Casa Municipala de Cultura si care, dupa lucrari de migaloasa restaurare, si-a regasit stralucirea de odinioara, insa nu si un ocupant pe masura. Consiliul Judetean Braila, care a achitat nota de plata pentru repararea imobilului, nu se grabeste deocamdata cu incredintarea acestuia, desi multe dintre institutiile de cultura locale si-ar dori sa se mute intr-un asemenea sediu.

Fosta Casa Alexiu, construita putin dupa anul 1900, unul dintre cele mai frumoase  monumente istorice ale Brailei, a fost restaurata din temelii, iar nota de plata a fost pe masura: 2,28 milioane de lei. La finalul lucrarilor, imobilul arata ca o adevarata bijuterie, dupa ce a fost consolidata structura de rezistenta, au fost refacute decoratiunile interioare originale, s-au reconditionat lambriurile originale si au fost restaurate usile masive din lemn, cu incrustatii. In holul de onoare s-au reconditionat placajele din marmura initiale, iar la subsolul cladirii, s-a amenjat o zona care poate oferi spatiul ideal pentru serate culturale sau orice alt gen de intalniri artistice.

Desi lucrarile s-au terminat de cateva saptamani, iar cereri sunt destule, conducerea Consiliului Judetean inca nu a  luat o decizie cu privire la destinatia cladirii, despre care doar un lucru este sigur: va fi una culturala.

Presedintele CJ, Gheorghe Bunea Stancu, asteapta propuneri cu privire la destinatia imobilului si l-a desemnat  pe consilierul Marian Capatana sa se ocupe de culegerea de sugestii, astfel ca in final, Casa Alexiu sa-si gaseasca cea mai potrivita utilizare.