Danielescu: S-a rezolvat, dar nu s-a rezolvat cu salariile pentru profesori

danielescu iulian6

*este comentariul inspectorului scolar general al Brailei, Iulian Danielescu, referitor la problema sumelor necesare platii integrale a salariilor cadrelor didactice, cu tot cu contributiile aferente la bugetul de stat

 

Inspectorul scolar general al Brailei, Iulian Danielescu, admite ca a avut mari batai de cap, in ultima saptamana, pentru a gasi solutii pentru strangerea tuturor banilor necesari platii salariilor din invatamant. El sustine insa ca nu s-a pus in niciun moment problema sa nu se achite banii pe care ii primesc direct cadrele didactice, ci doar aceea ca, daca ar fi ramas doar cu bugetul repartizat pe trimestrul I al acestui an, nu se puteau acoperi  decat partial contributiile la asigurarile de stat pentru  angajatii din sistem.

Danielescu a precizat ca la un buget alocat salariilor, pe total judet, de circa 13,6 milioane RON, mai era nevoie de 200.000 Ron, adica o suma relativ mica. In plus, ne-a explicat inspectorul scolar general, restul de bani aferenti contributiilor pe luna martie s-ar fi achitat cu o intarziere de cateva zile, pana cand se putea intra pe bugetul din trimestrul II. Problema ar fi insa ca aceste cateva zile ar putea crea mari necazuri directorilor si contabililor unitatilor de invatamant, care ar putea ajunge in situatia sa li se impute penalizarile aferente unei saptamani de intarziere la plata contributiilor, peste termenul legal. Iar daca se va intampla asa ceva, sumele imputate vor fi platite de directori si contabili din buzunarul propriu, fiindca scolile nu au prevazute in buget sume pentru penalizari. Si daca atunci cand este vorba despre o gradinita – spune inspectorul scolar general -, unde sunt doar cativa angajati, contributiile la buget nu sunt foarte mari, atunci cand discuti de un liceu precum cel cu Program Sportiv, cu sute de profesori, unde bugetul de salarii este de peste 40.000 de Ron lunar, sa calculezi 0,3% penalitati pe zi, timp de o saptamana, la contributiile aferente unei asemenea sume nu este deloc putin.

Iulian Danielescu ne-a asigurat ca s-au facut toate eforturile pentru a se rezolva aceasta problema a salariilor, dar a admis ca, din punctul sau de vedere, astazi, 6 martie, ea inca nu este rezolvata.