Deputatul Nazare propune scaderea TVA si introducerea pensiilor ocupationale

nazare 13

Deputatul de Braila Alexandru Nazare se afla printre initiatorii a doua proiecte legislative depuse astazi de parlamentarii Partidul Democrat Liberal. Unul dintre aceste proiecte de acte normative se refera la stimularea consumului si sprijinirea mediului de afaceri din Romania prin reducerea cotei standard a TVA in doua etape, de la 1 ianuarie 2015 si 1 ianuarie 2016, pana la 19%. Acelasi proiect propune si extinderea cotei reduse a TVA de 9%, tot in doua etape, de la 1 ianuarie 2015 si 1 ianuarie 2016, pentru produsele de baza (alimente), precum si modificarea Codului fiscal, privind cota redusa pentru activitatile hoteliere din turism, prin completarea acestuia cu serviciile de alimentatie in turism.

„De asemenea, pentru sprijinirea sectorului constructiilor, este propusa taxarea inversa a acestui sector si scutirea de la plata impozitului datorat pentru constructiile noi, finalizate, pana la momentul in care acestea vor intra in circuitul economic prin vanzare, inchiriere sau alte operatiuni generatoare de venituri. Taxarea inversa urmareste si reducerea evaziunii fiscale in domeniul constructiilor, masura care si-a demonstrat eficienta fiscala si in cazul comercializarii cerealelor sau a plantelor tehnice”, se arata intr-un comunicat dat publicitatii.

Al doilea proiect legislativ vizeaza continuarea reformei sistemului de pensii prin introducerea Pilonului IV al pensiilor ocupationale. Acest sistem, spune Nazare,  „contribuie la sustenabilitatea sistemului de pensii, creand conditiile pentru furnizarea unei pensii suplimentare obtinute pe principiul contributivitatii, in completarea pensiei din sistemul public. Sistemul pensiilor ocupationale este bazat pe contributii definite si este structurat pe conturi individuale”.

Parlamentarul PSD considera ca cele doua proiecte initiate de PDL vor debloca situatia din economia romaneasca, care de 2 ani functioneaza doar „din inertie” si fara un orizont real de relansare durabila: „Fata de momentele extrem de dificile de acum cativa ani, economia romaneasca este stabilizata la nivelul indicatorilor macro si poate acum suporta masuri de stimulare a consumului, asa cum este reducerea TVA. O astfel de masura poate antrena relansarea activitatii economice intr-un moment in care guvernul Ponta este in criza de solutii si tot ce propune este cresterea permanenta a fiscalitatii.

In ceea ce priveste propunerea privind introducerea pensiilor ocupationale, vorbim de o masura care era prevazuta in continuarea reformelor din 2010 si 2011, dar care a fost nejustificat amanata de catre guvernele Ponta. Este cu atat mai regretabil, cu cat angajamentul introducerii pensiilor ocupationale figura in programul lor de guvernare. Daca tot nu au stiut cum sa o faca, pot plagia proiectul depus de PDL astazi”.