Nu s-au platit toate contributiile sociale pentru profesorii braileni

catalin stanica

*reprezentantii Inspectoratului Scolar spun ca s-au achitat peste 90% din contributiile la sanatate, pensii si somaj, dar nu sunt inca bani pentru a se plati toata suma

 

Angajatii din sistemul de invatamant brailan si-au luat salariile in data de 10 martie, asa cum se intampla in mod obisnuit, insa contributiile la bugetul de stat aferente acestor salarii nu au fost achitate inca pentru toate cadrele didactice. Asa cum anuntam in urma cu cateva zile, din cauza impartirii bugetului pe anul in curs la modul strict matematic, in patru parti egale, aferente celor patru trimestre – desi cheltuielile cu salariile nu sunt egale, in cele patru trimestre -, in aceasta luna, sume alocata nu a fost suficienta pentru plata integrala a salariilor – insemnand atat sumele pe care le primesc in cont profesorii, cat si asigurarile sociale aferente. Ca atare, Inspectoratul Scolar, in colaborare cu  Sindicatul Invatamantului brailean si Directia Generala a Finantelor Publice au facut demersuri la Ministerul Finantelor, pentru a se aproba un transfer de fonduri, din bugetul trimestrului IV, in trimestrul I. Desi reprezentantii invatamantului local sperau ca raspunsul de la Bucuresti sa vina pana in ziua de salariu, astfel incat sa se poata acoperi necesarul, acest lucru nu s-a intamplat. Ca atare, astazi, 11 martie, mai exista cadre didactice carora nu li s-au achitat integral contributiile la bugetul de stat.

Inspectorul scolar general adjunct al judetului, Catalin Stanica, ne-a asigurat ca acest lucru nu reprezinta deocamdata o problema, dat fiindca ca potrivit legii, contributiile la stat pot fi achitate pana la mijlocul lunii aprilie – timp suficient, crede Stanica, pentru a obtine acordul ministerului si a face transferul de bani. In plus, dupa cum am fost informati, au fost achitate peste 90% din sumele respective, astfel incat mare parte dintre angajatii din sistem au platit deja totul, la zi. Pe de alta, parte, dupa cum ni s-a precizat la Inspectoratul Scolar, cele mai multe dintre problemele de acest tip sunt in municipiu, unde doar circa 10 unitati de invatamant au avut bani pentru a achita integral contributiile profesorilor, invatatorilor si educatorilor.