Si profesorii copiaza, nu-i asa?

concurs1

Daca pana acum ne obisnuisem cu elevi care copiaza, sau in cel mai rau caz, cu profesori care incearca sa scoata un amarat de 5 sau 6 la vreun concurs, mai nou, se pare ca si profesorii care lucreaza cu olimpici se dedau la copiat. Mai exact, desi sunt alesi pe spranceana, fiind considerati cei mai buni dintre cei buni, unii profesori nu sunt capabili sa conceapa niste subiecte de olimpiada pentru faza judeteana si prefera sa copieze subiectele date in anii trecuti, in alte judete. Si spre rusinea lor, astfel de profesori au fost descoperiti chiar de unul dintre elevii olimpici – mai exact, de o eleva din clasa a XI-a, de la Colegiul National “Gh. Munteanu Murgoci” din Braila, care i-a dat de gol pe cei care au intocmit subiectele pentru faza judeteana a olimpiadei de logica.

Eleva care a prins profesorii cu copiatul, Ramona Glavan, participa de 3 ani la olimpiada de profil si este pasionata de logica. Atat de pasionata, incat simplul fapt ca a obtinut “doar” 85,5 puncte – clasandu-se totusi, in top – a marcat-o. Iar cand, cateva zile dupa olimpiada care a avut loc pe 1 martie, a gasit intamplator, pe internet, problemele pe care le-a rezolvat ea si a vazut ca erau, cuvant cu cuvant,  subiectele date la concursul similar din Bucuresti, din anul 2010, a avut un soc. Adolescenta s-a gandit  ca asa cum ea a dat peste aceste subiecte dupa olimpiada, alti elevi ar fi putut sa aiba norocul sa le gaseasca pe net inainte de concursul din acest an, sa le rezolve si apoi sa fie avantajati de acest lucru. Eleva spune ca asa cum ea cauta permanent, pe orice cale, inclusiv pe internet,  probleme si subiecte de examen, pentru a le rezolva si a se pregati cat mai bine, este posibil ca si altii sa faca acest lucru, iar daca au gasit subiectele la timp –adica inainte de faza judeteana a olimpiadei din acest an – au avut un avantaj, fata de ceilalti elevi. Nemultumita de situatie, fata a facut contestatie si crede ca ar fi corect ca Inspectoratul Scolar sa organizeze un nou concurs, de aceasta data, cu subiecte noi, nefolosite de altii, in anii trecuti.

Profesorii catre care eleva se uita pana acum cu respect si pe care ii considera modele de corectitudine considera insa ca problema nu-i atat de grava pe cat pare. Inspectorul de specialitate, Alina Vlad, banuieste ca fata face atata caz pentru ca este suparata ca n-a obtinut rezultate mai bune. Vlad admite ca subiectele sunt aceleasi cu cele date in Bucuresti, in 2010, insa sustine ca a fost un caz nefericit, pentru care nu este vinovat nimeni din Braila si, la o adica, avantajul este discutabil, fiindca orice putea sa gaseasca subiectele pe internet si sa le rezolve.

In orice caz, spune Vlad, ISJ Braila a decis sa faca schimb de subiecte cu ISJ Caras Severin, tocmai ca sa nu existe suspiciuni asupra corectitudinii testarii de la faza judeteana a olimpiadei. Ca atare, comisia din Braila a vazut care sunt subiectele abia in dimineata zilei in care se tinea concursul. Cum niciunul dintre profesori nu si-a dat seama ca sunt subiecte identice cu cele date in urma cu 4 ani in Bucuresti, totul s-a desfasurat in continuare normal.

Culmea este ca inspectorul de specialitate din Caras Severin, acuzat ca a “livrat” subiecte plagiate, neaga ca s-ar fi stabilit un asemenea schimb si sustine ca a fost rugat de colega sa din Braila, care este “mai noua”, sa o ajute doar cu niste modele pe care sa le foloseasca, orientativ, in conceperea subiectelor proprii.

Conducerea Inspectoratului Scolar Braila continua verificarile, pentru a stabili cine a gresit in acest caz, insa nu considera problema atat de grava, incat sa refaca acest concurs, la nivel de judet.

)