Botea: Daca acum as fi primar, mi-as asuma eutanasierea cainilor vagabonzi

P1070120

Presedintele filialei Braila a Partidului Miscarea Populara, Viorel Botea, se declara oripilat de tragediile petrecute in ultima perioada in judetul Braila, legate de cadavrul unei femei care a fost devorat de caini, dar si de barbatul care a fost omorat de viu si eviscerat de o haita de caini care l-a atacat.

El considera ca autoritatile – atat cele locale, cat si cele centrale – trebuie sa inteleaga ca a venit momentul sa ia masuri ferme, pentru ca astfel de cazuri sa nu se mai repete. Liderul PMP a declarat astazi, intr-o conferinta de presa, ca aceste masuri – legale, de altfel – trebuie luate indiferent daca ele sunt condamnate de o parte a populatiei si de asociatiile de protectie a animalelor: “A fost acea campanie furibunda acum o jumatate de an, legata de cainii maidanezi. Lucrurile s-au tergiversat, s-au ascuns si mare lucru nu s-a facut. S-au facut cateva adaposturi, asa, mai mult ca oamenii sa  creada ca lucrurile merg bine, dar, de fapt, lucrurile nu sunt rezolvate. Rezolvarea se va gasi atunci cand se va lua o decizie clara, incepand de la autoritatile locale si pana la autoritatile centrale, vizavi de acest subiect. Poate ca vor fi hotarari care nu vor fi agreate de organizatiile pentru protectie a animalelor, sau de catre unii cetateni, dar trebuie luata o hotarare la nivel de administratie, pentru ca nu se mai poate. Este incredibil ca in ziua de astazi sa se intample asemenea nenorociri!”.

Intrebat daca se refera, concret, la inceperea eutanasierii in masa a cainilor maidanezi, asa cum prevede legea – lucru care, deocamdata, in Braila nu s-a facut -, Botea a raspuns: “Nu e vorba neaparat de eutanasiere, pentru ca, de exemplu, sunt caini care pot fi dusi in adaposturi, sau multi caini care sunt bolnavi. Trebuie aplicata legea, dar in asa fel, incat subiectul sa fie incheiat, pentru ca daca nu inchidem subiectul,  mai devreme sau mai tarziu vom asista din nou la astfel de situatii”. Intrebat daca personal, in cazul in care ar fi in locul  primarului municipiului, si-ar asuma o decizie care va fi nepopulara, de demarare a procedurii de eutanasiere a cainilor vagabonzi, liderul PMP a spus: “Sunt unele lucruri care au o prioritate maxima, in orice localitate. La noi este problema cainilor. Orice administratie trebuie sa-si asume problemele care apar in comunitate si sa le rezolve. Eutanasierea cainilor, conform legii si conform hotararilor pe care se pot lua in Consiliul Local, mi-as asuma-o, alaturi de toti cei care conduc comunitatea”.