Deputatul Vasile Varga cere demisia de onoare a vicepremierului Daniel Constantin

971810_4791932886524_567010962_n

Deputatul PNL de Braila Vasile Varga a solicitat astazi public, in cadrul unei conferinte de presa, demisia de onoare a ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, vicepremierul Daniel Constantin. Varga si-a explicat demersul prin prevederile ambigue ale Legii nr. 17/2014, privind unele masuri de reglementare a vanzarii terenurilor agricole situate in extravilan, precum si prin nepublicarea in Monitorul Oficial, in termenul legal, a normelor metodologice de aplicare a actului normativ amintit.

„Conform art. 2 alin. 2 si 3 din lege, posibilitatea dobandirii de terenuri agricole extravilane de catre alte persoane decat cele romane se face in conditii de reciprocitate, a carei verificare cade in sarcina Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR). Prin urmare, ne punem o intrebare retorica – si anume daca ar putea MADR, prin structurile sale teritoriale, sa faca asemenea verificari, atat timp cat pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe nu se gaseste postata o asemenea informatie, iar legiuitorul nici macar nu s-a gandit sa creeze vreo obligatie Ministerului Afacerilor Externe, in acest sens. Raspunsul este unul singur: NU. Astfel, constat atat in calitate de parlamentar, dar si de notar, ca actele de vanzare-cumparare ce se vor incheia cu persoanele fizice sau juridice straine vor fi susceptibile de nulitate absoluta”, a declarat  Vasile Varga.

Un alt aspect asupra caruia a atras atentia deputatul liberal il reprezinta prevederile legii referitoare la obligativitatea obtinerii avizului din partea Ministerului Apararii Nationale si al Ministerului Culturii, situatii prevazute la art. 3 din lege. Astfel, a avertizat el, lipsa avizelor prevazute mai sus sanctioneaza cu nulitatea absoluta actul de vanzare-cumparare: „Cum poti introduce o sanctiune asa de dura pentru lipsa avizelor, in situatia in care nu faci obligatorie inscrierea in cartea funciara a cazurilor prevazute in lege  – si anume distanta mai mica de 30 de km fata de frontiera si fata de tarmul Marii Negre a imobilului, sau distanta mai mica de 2,4 km fata de un obiectiv special, ori existenta pe suprafata pe care se afla imobilul a unor situri arheologice sau cu potential arheologic? Mai mult decat atat, actul normativ nu prevede nici macar cu caracter generic care sunt criteriile de acordare a avizului de catre institutiile emitente, aspect ce nu poate face obiectul normelor de aplicare a legii, ci al unei reglementari cu caracter primar, de nivelul legii organice”.

Alt aspect controversat se regaseste, potrivit parlamentarului brailean, in prevederile care prevad obligatia primariilor de a transmite MADR un dosar care sa cuprinda lista persoanelor care au drept de preemtiune in termen de 3 zile lucratoare de la data inregistrarii cererii: „Primariile vor fi in imposibilitatea redactarii unei liste a preemptorilor exacta si completa in termen de trei zile de la data inregistrarii cererii de afisare a ofertei de vanzare, in conditiile in care termenul legal de exercitare a dreptului de preemtiune este de 30 de zile. Din cauza acestui termen extrem de scurt, exista riscul omiterii unui preemptor, aspect care atrage anularea contractului de vanzare, intrucat sanctiunea nerespectarii dreptului de preemtiune este nulitatea absoluta.  De asemenea, primariile se vor confrunta si cu probleme generate de lipsa de personal si de resursele financiare si logistice necesare punerii in aplicare a acestei legi”.

Parlamentarul PNL are mari retineri cu privire la posibilitatea aplicarii in termenul legal a actului normativ amintit, in forma sa actuala si din alte motive: „Astazi trebuia sa fie deja publicat in Monitorul Oficial ordinul comun al ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, al ministrului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, al ministrului Apararii Nationale si al ministrului Culturii, privind aprobarea normelor metodologice pentru aplicarea Titlului I din Legea 17/2014. In afara de postarea pentru dezbaterea publica pe pagina de internet a MADR a proiectului de ordin, altceva nu s-a intamplat. Ba din contra, starea de incertitudine continua”.

Precizam ca dupa publicarea actului normativ pe 12 aprilie, normele metodologice trebuiau publicate in termen de sapte zile in Monitorul Oficial, adica cel tarziu pe 19 aprilie.

„Se vede clar ca ministerele implicate in acest proces legislativ au fost incapabile sa armonizeze aceste prevederi in timpul prevazut de legea-cadru care este deja in vigoare, dar care nu se poate pune in aplicare tocmai din lipsa acestora. Se impune o demisie de onoare a ministrului Agriculturii, care si-a asumat promovarea acestui act normativ. Vinovat este si premierul Victor Ponta, cel care coordoneaza activitatea ministrilor direct implicati in elaborarea ordinului comun privind aprobarea normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor Legii nr.17/2014 si de modificare a Legii nr. 268/2001, privind privatizarea societatilor comerciale ce detin in administrare terenuri proprietate publica si privata a statului cu destinatie agricola si infiintarea Agentiei Domeniilor Statului”, a mai declarat Vasile Varga.