Din 13.000 de km de canale de desecare, ANIF Braila n-a decolmatat in ultimii 5 ani “mai nimic”

P1070376

Avem in Braila o retea de desecare de 13.000 de km, dar in mare parte, aceasta este nefunctionala, fiindca este colmatata. Este motivul pentru care mii de hectare si numeroase localitati din judet au fost inundate in urma precipitatiilor din ultimele luni. Fiindca din anul 2009, Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare nu mai face lucrari de desecare decat contracost, iar  proprietarii, fie ei privati sau primarii, nu-si permit sa plateasca asa ceva, de-a lungul timpului, canalele, neintretinute, fie s-au umplut cu vegetatie, fie au devenite adevarate gropi de gunoi.

Directorul ANIF Braila, Vasile Turcitu, admite ca in ultimii 5 ani nu s-a decolmatat  mai nimic, fiindca acest gen de operatiuni nu au mai fost subventionate de stat. Norocul, in acest an, a fost ca din cauza situatiei de urgenta aparute ca urmare a ninsorilor abundente, care au paralizat cateva zile judetul Braila, s-au alocat fonduri de la buget pentru operatiunile de desecare – si inca se mai lucreaza in unele zone, pentru scoaterea suprafetelor de teren de sub apa.

Turcitu spera ca printr-o viitoare masura de impunere a platii unui asa-numit “abonament” anual, in valoare de cateva zeci de lei/ha, se vor putea strange fondurile necesare decolmatarii canalelor. Directorul Turcitu avertizeaza insa situatia este atat de grava, incat problema nu se va putea rezolva complet decat in aproximativ 10 ani.