Premiera la teatrul „Maria Filotti”

IMG_0060

Teatrul Maria Filotti prezinta miercuri, 16 aprilie, de la ora 18.00,  spectacolului  “LILIOM” de Ferenc  Molnar, la 105 de ani de la premiera  mondiala ce a avut loc la Budapesta. Directia de scena apartine lui Victor Ioan Frunza, decorul si costumele sunt semnate de Adriana Grand, iar muzica este  compusa de  Tibor Cari.

„<<LILIOM>> a parcurs o impresionanta cariera internationala: Fritz Lang, Max Reinhardt, Michael Thalheimer, Schilling Arpad s-au apropiat de aceasta capodopera,  iar cinematograful american i-a dedicat opt ecranizari. In Teatrul european al ultimilor cinci ani, textul lui Molnar a fost interpretat scenic in teatre din Germania, Franta, Italia, Marea Britanie. Povestea vietii si a mortii lui Liliom e o legenda mistica a suburbiei. Este istoria unui atipic pentru care  limbajul curent reprezinta un <<cimitir al cuvintelor>>.  Cuvintele reprimate sunt un short-cut la tragedie. In ultima instanta, Liliom se regaseste in tinerii violenti, dar paradoxal de fragili, ai tendintei Emo din zilele noastre. Liliom e criminalul pe care il iubesti, este baiatul care nu poate plange, desi traieste cu lacrima in gat, este cel care nu poate spune: <<Imi pare rau!>>”, se arata intr-un comunicat dat publicitatii.

Victor  Ioan  Frunza este  autorul  a  peste  200 de puneri in scena, monteaza in germana, maghiara, idis, franceza si romana, iar creatiile sale au fost apreciate cu 49 premii nationale si internationale. Este Cavaler al Ordinului Steaua Romaniei si al Ordinului Maltez.

Creatiile  Adrianei Grand pot fi vazute in Praga, Budapesta, Bratislava, Bucuresti.  Este laureata cu 23 de premii nationale si internationale. A conceput scenografii pentru spectacole de Andrei Serban, Catalina Buzoianu, Victor Ioan Frunza, Sanda Manu, Paraszka Miklos. Adriana Grand a fost prezenta timp de patru ani in TOP 100 al femeilor de succes din Romania.

Distributia spectacolului este asigurata de Alin Florea, Nicoleta Hancu, Andrei Hutuleac, Emilia Mocanu, Valentin Terente, Silvia Tariq, Zane Jarcu, Florica Popa, Corina Bors, Narcisa Novac, Adrian Stefan, Alexandru Marin si Iulia Vasilescu.

Universul si atmosfera piesei sunt completate de  muzica live, interpretata de patru artisti instrumentisti.