Probleme cu desecarea, in Valea Encii

teren inundat2

Sute de hectare inundate si-un drum national cu apa la nivelul carosabilului. Este efectul ninsorilor din aceasta iarna, in urma carora unele zone din judetul Braila s-au transformat in adevarate mlastine. Cand este vorba de operatiunile de desecare, primarii ridica din umeri, fiindca n-au bani la buget, Consiliul Judetean nu poate investi cat il tine punga in echipamente performante, din cauza legislatiei, iar Agentia de Imbunatatiri  Funciare nu are decat pompe vechi, care nu fac fata cantitatii mari de apa.

Situatia cea mai dificila, in Braila, este in Valea Encii, terenul cu cea mai joasa cota din judet, unde de ani de zile, cand apar precipitatii abundente, se aduna apa. Din cauza colmatarii canalelor de desecare si a starii de degradare a statiei de pompare,  veche de peste 3 decenii, sute de hectare se transforma, de fiecare data, in mlastina. S-a intamplat si in acest an, iar semnul cel mai evident, pentru oricine trece prin zona, este faptul ca in ultimele saptamani, pe DN Braila – Ramnicu Sarat apa este la limita carosabilului, cu variatii de cativa centimetri.

Conducerea comunei Tudor Vladimirescu spune ca, din cauza bugetului de austeritate, nu poate decat sa stea la mana Agentiei de Imbunatatiri Funciare, iar cand situatia devine grava si autoritatile judetene, sau cele centrale dau dispozitia sa se porneasca pompele de desecare, operatiunile se desfasoara greu, fiindca echipamentele sunt depasite fizic si moral.

In ceea ce o priveste, conducerea Consiliului Judetean Braila spune ca ar avea bani pentru achizitionarea de echipament modern, insa nu poate face astfel de investitii, fiindca nu-i permite legea. Ca atare, Consiliul nu poate decat sa aloce bani pentru plata operatiunilor de desecare facute cu pompele actuale.

Pe de alta parte, conducerea  Sucursalei Braila a Agentiei Nationale pentru Imbunatatiri Funciare sustine ca a solicitat de la Bucuresti alocarea catorva zeci de milioane lei, pentru reabilitarea sistemului de desecare din judet, insa, deocamdată, nu a primit nici macar vreun raspuns, daramite vreun leu, din suma ceruta.