Varga: Strainii nu vor da navala sa cumpere pamant in Romania, desi acum pot sa o faca legal

P1070028

Deputatul  PNL de Braila Vasile  Varga are mari dubii ca in urma aparitiei Legii vanzarii terenurilor agricole extravilane catre straini – intrata in vigoare pe 11 aprilie – va exista o avalansa de tranzactii de acest tip si ca pretul pamantului va creste abrupt, in urmatoarea perioada. Varga a precizat, in cadrul unei conferinte de presa, ca are doua argumente in sprijinul pozitiei sale: “Toata lumea spune ca vor veni strainii sa cumpere si sa cotropeasca. Dati-mi voie ca eu sa raman circumspect, fiindca nu cred ca se va intampla asa ceva, din doua motive. Unul este acela ca orice operatiune pe care o face un cetatean strain pe teritoriul Romaniei trebuie sa fie inregistrata la Directia Generala a Finantelor Publice si la Directia de Taxe si Impozite Locale, iar aceste date sunt comunicate statului de unde provine acea persoana. Daca vreau sa cumpar un teren, trebuie sa trimit banii, iar acestia se trimit prin banca, in mod oficial si trebuie sa dau socoteala de unde am acea suma si nu stiu care va face spalare de bani, ca sa cumpere terenul cu banii din mana. Fiindca daca risti si intri cu banii cash in tara, te prinde si ti-i confisca.

Iar al doilea motiv este ca daca noi, ca cetateni straini, suntem asociati si ne-am platit toate datoriile catre statul roman si catre terti, legea ne confera si astazi dreptul sa lichidam societatea pe care o avem si sa impartim patrimoniul, adica  pamantul – si astfel il putem trece pe numele  nostru, al fiecaruia. Si atunci cetatenilor straini le convine sa-si faca societate, asa cum s-a facut si pana acum – pentru ca deja sunt cumparate multe terenuri de catre firme infiintate de cetateni straini. Si mai degraba ei cumpara pamant pe societate si este legal si se face totul corect, decat sa faca spalare de bani.
Anul trecut se spunea ca daca se da legea, o sa creasca pretul terenurilor extraordinar de mult si uite ca legea a trecut si pretul terenurilor nu a crescut. Oamenii la sat au dat terenul in arenda, sunt multumiti ca isi primesc  arenda, adica fie bani, fie produse, nu se mai inghesuie prea multi sa-si vanda pamantul”.