Nunta fiului lui Stancu este intr-un ceas bun pentru Biserica Greaca

buna-vestire-braila-6

Presedintele Consiliului Judetean Braila, Gheorghe Bunea Stancu, ajuns zilele trecute la Biserica Greaca pentru a organiza nunta fiului sau – care are loc in aceasta luna -, a profitat de ocazie pentru a bate palma, de principiu, cu reprezentantii acestui lacas de cult, pentru implicarea administratiei locale in reabilitarea lui. Dupa doi ani in care conducerile CJ si Primariei au facut repetate oferte Episcopiei “Dunarea de Jos” si Comunitatii Elene locale, pentru preluarea temporara a Bisericii Grecesti si repararea ei, iar cele doua parti, aflate in conflict in instanta, au refuzat, acum, in sfarsit, se pare ca s-a ajuns la o intelegere. Dat fiind ca instanta a dat castig de cauza Arhiepiscopiei „Dunarea de Jos”, preotii par acum mai disponibili la dialog, pe tema repararii Bisericii Grecesti din Braila, pe formula propusa de autoritati.

“Am fost si am vazut Biserica Greaca pentru ca am evenimentul din familie despre care stiti si trebuia sa ma duc pana acolo si am vorbit mai mult cu parintele Sima despre aceasta  biserica; de fapt, am vorbit 30 de secunde despre evenimentul respectiv si restul, am discutat despre biserica. Si i-am spus urmatorul lucru: <<Noi o sa credem in ceea ce insemna reabilitarea bisericii cand avem documentele  in copie, atat noi, Consiliul Judetean, cat si Primaria, cand ne faceti o adresa oficiala, ca dvs, Parohia sunteti interesati de o colaborare cu noi pe ceea ce insemna reabilitarea acestui lacas de cult care este foarte important pentru Braila>>. Nu este usor, sunt niste documente care trebuie aduse la zi, dar vreau sa va anunt ca ne aplecam cu atentie asupra acestei probleme. Biserica Greaca probabil ca va trebui sa ajunga temporar in administrarea noastra, pentru ca altfel nu prea avem cum sa punem noi, administratia, bani acolo, iar asta se va intampla pana se termina lucrarile de consolidare, exclusiv partea de pictura – fiindca pictura va dura ani de zile  Noi ne gandim sa folosim bani europeni, pe exercitiul 2014-2020, iar cofinantarea o vor asigura Consiliul Judetean si Primaria, astfel incat aceasta biserica sa fie reparata si in interior si in exterior, sa nu mai fie infiltratii, sa nu mai ploua inauntru, pe picturi, etc.

Noi incepem procedurile de transfer al bisericii in administrarea CJ si Primariei de anul acesta. Saptamana viitoare, cel tarziu, trebuie sa primim adesa din partea Parohiei, pe care trebuie sa o punem in disuctia CJ si Consiliului Local Municipal, consilierii iau act de aceasta intentie si le dam timp de gandire, dupa care, la viitoarea sedinta, pregatim alte documente, ca sa dam o hotarare de CJ si una de CLM, pe aceasta tema. Cred ca va fi un parteneriat, in care Biserica Greaca va trece temporar in administrarea judetului si a municipiului, se va face un colectiv comun pe partea tehnica si vom stabili care sunt sumele necesare pentru partea de cofinantare. Din cate inteleg, exista si un proiect pentru reabilitarea bisericii, dar nu stiu cat de bun este, fiindca e din 2007-2008”.

Precizam ca potrivit procedurilor avute in vedere de autoritatile locale, dupa ce se va realiza reabilitarea Bisericii Grecesti (fara partea de pictura), aceasta va fi predata inapoi Arhiepiscopiei “Dunarea de Jos”.