Peste 60% dintre copiii aflati in centrele rezidentiale de plasament din Braila au handicap

copii cu handicap

Din totalul celor 321.212 persoane inregistrate oficial la finele anului 2013 in judetul Braila, un numar de 10.547, reprezentand  3,28%,  figureaza in acte ca fiind persoane cu dizabilitati. Potrivit unui raport prezentat de Alexandru Sculschi, seful Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Braila (DGASPC), dintre persoanele amintite, 9.624 sunt adulti, iar 923 sunt copii.

Sculschi a mai precizat ca, dupa cum arata evidentele, 34% dintre persoanele cu dizabilitati de la nivelul judetului au grad de handicap grav,  58,1% au grad de handicap accentuat, 7,5 % au grad mediu, iar 0,4% au grad usor. Din cei peste 900 de copii cu diverse graduri de handicap,  103 sunt protejati in centrele de tip rezidential ale Directiei, iar 38 se afla in grija unor asistenti maternali. Demn de mentionat este ca acesti minori cu dizabilitati reprezinta 63,22% dintre copiii aflati in centrele de de plasament de tip rezidential din judetul Braila.

In ceea ce-i priveste pe minorii cu handicap care traiesc in sanul familiei, 364 locuiesc in mediul rural, iar 456, in mediul urban.

Persoanele cu handicap care nu sunt institutionalizate au dreptul la asistent personal, daca dizabilitatile lor sunt grave, iar la nivelul primariilor din judet, la finele anului 2013, erau inregistrati un numar de 555 asistenti personali. Potrivit legii, acestia trebuie platiti de catre primarii, insa din cauza bugetelor de austeritate, in multe localitati, sunt intarzieri mari in achitarea salariilor asistentilor personali.