De azi, avem la Braila un Centru operational unic pentru situatiile de urgenta

P1070994

Centru operational unic pentru situatiile de urgenta, la Braila. Astazi a fost inaugurat oficial dispeceratul comun al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta si Statiei Judetene de Ambulanta, care va prelua toate apelurile de tip 112 din judet. Acest centru unic are menirea de a eficientiza activitatea echipajelor de salvare, SMURD, descarcerare si de stingere a incendiilor, mai ales prin reducerea timpilor de interventie si evitarea suprapunerilor.

“Mutarea dispeceratului Statiei de Ambulanta in sediul ISU si functionarea noului centru practic a inceput pe 15 mai, dar intrucat n-am finalizat instalarea tuturor echipamentelor, a mai durat putin, cu mici reglaje; de astazi, insa,  oficial, functioneaza 100%, fara alte sincope. Acest dispecerat a fost creat pentru reducerea timpului de reactie si a timpului de raspuns la solicitarile specifice medicinei de urgenta, imbunatatirii conlucrarii intre cele doua institutii in domeniul primului ajutor calificat si al asistentei medicale, eliminarii suprapunerii fortelor si evitarii disfunctionalitatilor in cazul urgentelor medicale, precum si cresterii eficientei utilizarii resurselor umane, materiale si financiare alocate de catre cele doua institutii”, a declarat  lt. col. Cristian Ion, seful ISU Braila.

Acesta a precizat ca se functioneaza, la ora actuala, cu un dispecer de la ISU si 3 de la Serviciul de Ambulanta, dat fiind ca numarul solicitarilor pe partea de ambulanta este mult mai mare,  la 112: “In medie avem circa 150 de cazuri pe zi pe partea de solicitari de servicii medicale si de aceea este nevoie de mai multi dispeceri de la Ambulanta, pentru a le gestiona. De la data de 15 mai, de cand s-a trecut la dispeceratul unic,  au fost gestionate  3.542 de solicitari, dintre care  3.327 au fost pe partea de Ambulanta”.

La randul sau, managerul Statiei Judetene de Ambulanta, dr. Viorica Uscatu, a apreciat ca este benefica functionarea in comun a celor doua dispecerate: “Unificarea dispecerilor reprezinta o scadere a timpilor de reactie, o colaborare mai buna in gestionarea situatiilor de urgenta si creste eficienta monitorizarii echipajelor si posibilitatea de a le retransmite unele solicitari, daca e cazul, prin tehnica moderna pe care o folosim acum”.

La inaungurarea oficiala a noului centru unic a fost prezenta si prefectul judetului, Vasilica Vilcu.