Stancu: Cu 10 miliarde lei vechi, putem face practicabil aerodromul de la Ianca

aerodrom

Presedintele Consiliului Judetean Braila, Gheorghe Bunea Stancu, nu este deloc  multumit  de rezultatele preluarii in administrarea judetului, in urma cu cativa ani, a aeroportului militar de la Ianca. Unitatea militara amintita a fost trecuta din administrarea MApN, in administrarea Consiliului Judetean Braila prin Hotararea de Guvern 1269 / 2007,  iar autoritatile judetene au primit atunci pista de aviatie, bretelele si caile de rulare, patru hangare, un bloc cu 72 de apartamente destinate cazarii personalului, precum si o cladire administrativa.

Conducerea CJ  Braila anunta, la momentul respectiv, ca intentioneaza sa amenajeze acolo un aerodrom pentru avioane charter mici si mijlocii, insa nu a reusit sa realizeze acest proiect pana acum. Stancu sustine ca exista o problema legata de faptul ca prin Hotararea de Guvern amintita, CJ nu a primit in proprietate pista si in aceste conditii, legal, nu poate investi in ea. Iar fara o pista amenajata corespunzator, nu poate fi vorba despre zboruri…

“Aeroportul Ianca are pista in administrare la CJ, n-o avem in proprietate, motiv pentru care este greu sa bagam bani in ea, ca azi o ai, maine n-o mai ai. Am vorbit cu domnul ministru de cateva ori, ne-a promis ca ne da pista prin Hotarare de Guvern, iar noi am alocat in jur de 10 miliarde lei vechi ca s-o reparam, sa facem un aerodrom practicabil. Din punct de vedere economic, nu este un castig pentru noi, va spun clar, dar i-am spus domnului ministru ca daca nu reusim ca intr-o perioada acceptabila sa ne dea pista, o sa promovam o noua Hotarare de Guvern, sa-si ia inapoi tot ce este acolo, pentru ca daca n-am pista, ce sa fac cu aeroportul? Noua ne trebuie o pista in stare corespunzatoare si ca sa bag bani in ea, ca s-o repar, ca si Consiliu Judetean trebuie, potrivit legii, sa fiu proprietar. Mi s-a promis in mai multe randuri ca ni se va da pista la CJ. Cum am primit-o, avem expertiza facuta si putem incepe lucrarile de reabilitare. Nu o sa reabilitam totul, ca e foarte mult acolo de reparat. O sa reabilitam numai ce ne trebuie pentru ca avioane medii, de pana la 80 de locuri, sa poata ateriza pe aceasta pista. Nu e o cheltuiala foarte mare, cu cateva milioane de euro se poate face practicabila”, a declarat presedintele Gheorghe Bunea Stancu.