Stancu: Nea Nicule, te iubim cat mai traiesti, iti facem si un memorial dupa ce n-o sa mai fii printre noi!

NicuTeodorescu

Presedintele Consiliului Judetean Braila, Gheorghe Bunea Stancu, a anuntat astazi ca “l-a convins” pe Nicu Teodorescu (foto) sa lase conducerea  Societatii Filarmonice Lyra pe mana unei persoane mai tinere si sa ramana doar presedinte al Fundatiei Lyra. Stancu a admis ca intelegerea cu Nicu Teodorescu a venit dupa ce i-a taiat acestuia finantarea asigurata de Consiliul Judetean, pentru ca nu erau respectati termenii in care CJ acceptase sa aloce banii amintiti. Mai exact, seful judetului este deranjat de faptul ca  Teodorescu nu coopta in spectacolele Societatii Lyra elevi de la Scoala de Arta si artisti braileni, ci aducea muzicieni din alte judete. In plus, Stancu este nemultumit si de faptul ca la cele cateva spectacole care au avut loc, au fost extrem de putini spectatori. Presedintele CJ i-a anuntat astazi pe consilieri ca a gasit solutia pentru imbunatatirea situatiei: “Va aduc aminte ca am facut cu <<Lyra>>, ca am avut 2 consilieri foarte virulenti cand a fost sa punem proiectul  pe ordinea de zi, ca sa organizam societatea <<Lyra>> si  cand am realizat-o, am dat in fiecare an cate 2 miliarde de lei vechi si am adus niste mercenari de nu stiu unde, de la Galati si de la Bucuresti si cu 5 spectatori in sala, am rezolvat problema muzicii…

Acum, primul lucru pe care l-am facut, ca tot la bani am ajuns: i-am oprit banii. Nu am vrut sa-i mai dau bani de functionare, pe motiv ca noi aici votam niste sume de bani ca sa faca acte de cultura cu elevi si cu artisti braileni, ca sa fie muzica brailenilor, ca doar nu dam bani ca sa aduc pe unii de la Galati si de la Bucuresti, nu mi se pare corect asa, cand am Liceul de Arta aici, la Braila. L-am convins pe Nicu Teodorescu si ne despartim pe cale amiabila, probabil ca va veni un profesor, ca-l cheama Filip, ca-l cheama altfel, care va prelua aceasta Societate si probabil ca prin votul nostru cladirea de la <<Lyra>> va intra temporar in zona noastra sau a Primariei, pentru  a fi reabilitata de jos pana sus. Vreau ca cele peste 300 de locuri pentru oameni care iubesc  muzica mai deosebita, pentru intelectuali, daca vreti, ca ei iubesc mai mult muzica asta – nu trebuie neaparat sa o inteleg si eu, ca unii nu ma pun in randul intelectualilor,  dar sunt de acord sa facem ceva  care sa ramana dupa noi, daca fac acest tip de activitate.

Eu i-am spus lui nea Nicu :<< Nea Nicule, te iubim cat mai traiesti, iti facem si un memorial dupa ce n-o sa mai fii printre noi, Memorialul Nicu Teodorescu, dar hai sa lasam oamenii tineri sa-si faca treaba, dumneata ramai presedinte de onoare la Fundatia <<Lyra>> si eu cred ca e cea mai buna cale. O sa cooptam si Primaria langa noi, probabil ca bugetul anului viitor va fi de circa 4 miliarde lei vechi; toate lucrurile astea le vom discuta intr-o perioada destul de scurta, poate chiar in sedinta urmatoare”.

Dr. Nicu Teodorescu,  muzicolog si dirijor, care va implini in luna iulie 86 de ani, a fost unul dintre  cei mai hotarati promotori ai muzicii culte, in Braila, dupa 1990. Ca urmare a eforturilor sale constante  in 1974 s-a reinfiintat  Societatea Filarmonica Lyra, orchestra si corul de opera.  Teodorescu a dirijat numeroase de concerte, sub bagheta sa cantand, la Braila, artisti de exceptie precum  Ion Voicu, Dan Grigore, Marta Kessler sau Cleopatra Melidoneanu.