Va dam lemne moaca, dar sa nu le vindeti pe bautura, arza-v-ar focul!

18470417_2_644x461_lemne-de-foc-fotografii

Primarul municipiului, Aurel Simionescu, ii invita pe braileni sa depuna  cereri pentru  lemne de foc oferite gratuit, cu titlu de ajutor social, pentru iarna ce vine. Edilul spune ca are in depozite 400 de tone de lemne pentru saraci si ii roaga pe acestia sa vina sa si le ia din timp si sa nu se trezeasca abia  cand o da gerul ca se inghesuie cu mana intinsa pe la usile Directiei de Asistenta Sociala, ca sa le dea o paine de mancat ziaristilor, ce-o sa scrie ca sunt tinuti oamenii in frig, pentru doua lulele-trei surcele.

Acum, nu-i vorba, ca dupa experienta din anii anteriori, atat cu alimentele gratuite, cat si cu lemnele date moaca, Simionescu s-a convins ca dupa asaltul initial – care dureaza cat o minune, adica trei zile si se lasa cu haine rupte si batrane lesinate -, beneficiarii isi vad de alte treburi si se trezesc abia cand da gerul, cand reiau navala la ghisee. Ca si la pachetele gratuite cu alimente la fel s-a intamplat, ba chiar unii au asteptat sa li se aduca cutiile si borcanele acasa, fiindca au fost prea ocupati, ca sa se duca sa si le ia personal, de la centrele de distributie. Cum ar veni: “Muieti is posmagii?” – si unele dintre alimente chiar se inmuiasera, ba facusera si gargarite, pana sa vina ei sa le ridice….

Ca sa nu mai vorbim despre cei care se trezesc, la propriu, abia cand da gerul – dar nu din somn, ci din betie. Asemeni greierului din fabula, o tin tot intr-o petrecere intreaga vara si abia cand da prima ninsoare si ii strange gerul de-i ustura, isi amintesc ca au de luat lemne de foc.

Acum suntem nedrepti, fiindca unii dintre acesti consumatori isi amintesc mai din toamna, cand da tulburelul si din lipsa de alte fonduri, ca sa-si procure hrana cea de toate zilele (poate n-ati aflat, dar vinul este aliment), vin sa-si ia lemnele, ca sa le poate vinde la timp, pentru a beneficia din plin de perioada amintita.

Simionescu ii avertizeaza pe amatorii de distractie ca o sa le inghete zambetul pe buze daca fac astfel de afaceri, fiindca odata primita transa de lemne care li se cuvinte, n-au decat sa joace turca la zero grade, pana in primavara, sau sa se incalzeasca cu alcool (fie el si medicinal), fiindca alt ajutor pentru incalzire nu mai primesc.