Animalul cu boala limbii albastre din Ulmu este scos la pascut, in ciuda interdictiilor sanitare

45  Image3

Vaca din comuna Ulmu depistata ca fiind primul caz de „boala a limbii albastre” din judetul Braila este scoasa la pascut de catre proprietari pe un teren de la marginea localitatii, in ciuda interdictiilor sanitar-veterinare impuse de autoritati.

Potrivit datelor comunicate oficial de catre Directia Sanitar Veterinara locala, imediat dupa confirmarea diagnosticului, “s-a dispus plasarea sub supraveghere oficiala a gospodariei, precum si izolarea animalului si a fost interzisa deplasarea animalelor din si in gospodaria respectiva”. Dincolo de declaratiile oficiale linistitoare, de fapt, ieri, proprietara vacii bolnave a iesit cu ea la pasunat pe un teren de la marginea localitatii, impreuna cu celalate doua bovine pe care le detine. Femeia ne-a declarat ca deocamdata, animalul nu prezinta semne de boala, ci manaca pe saturate si nu are nici macar febra. Ea ne-a mai spus insa ca preventiv, familia respecta indicatiile medicului veterinar din localitate si nu mai consuma laptele de la animalul bolnav, ci „il da la porci”.

La acest moment, localitatea Ulmu se afla intr-un program de restrictie totala a circulatiei animalelor pe o raza de 20 de km, iar pasunatul se realizeaza, teoretic, sub supraveghere, cu un program foarte strict. Potrivit specialistilor, boala limbii albastre nu se transmite la om, insa este periculoasa pentru animale.