Botea:Neregulile de la ISJ Braila duc si la cineva din Ministerul Educatiei

P1080133  9

Presedintele PMP Braila, profesorul Viorel Botea (foto 1) declara ca are cunostinta despre existenta unor “nereguli grave” in unele proiecte europene derulate de Inspectoratul Scolar Judetean Braila, motiv pentru are nu se mira ca procurorii DNA au ajuns sa descinda la aceasta institutie. Botea ne-a spus astazi ca aceste nereguli duc chiar la Ministerul Educatiei – insa a refuzat sa ne dea mai multe explicatii privind persoanele din minister care ar fi implicate.

Intrebat, astazi, daca are cunostinta despre nereguli in ceea ce priveste desfasurarea bacalaureatului la Braila sau a concursurilor din cadrul proiectelor europene pe care le cerceteaza DNA, Botea ne-a spus: “Eu nu stiu de examenul de bacalaureat, aici e problema lor si nu vreau sa discut acest subiect; eu pot sa discut despre proiectele europene, unde stiu ca sut nereguli grave”.

Intrebat daca aceste nereguli ajung la nivel de infractiune, Botea ne-a raspuns: “Aceste nereguli ajung la nivel de minister, adica sunt persoane care nu aveau ce cauta in proiecte, pentru ca se respecta niste reguli si daca nu cunosti aceste reguli, sau vrei sa te imbogatesti rapid, faci prostii si prostiile te costa”.

L-am intrebat in continuare pe Viorel Botea daca, asa cum se zvoneste, aceste nereguli sunt legate de numele unui alt fost inspector scolar general al Brailei, Valentin Popescu, ce lucreaza in prezent in Ministerul Educatiei, dar este implicat intr-un proiect european pe invatamant, la Braila.

“Eu nu pot sa spun asta… Stiu ca domnul Valentin Popescu lucreaza in aceste proiecte ca… nu stiu ca ce… stiu ca este angajat in proiectele europene. Dar nu pot sa spun pe ce post este angajat dumnealui in acele proiecte, deci nu vreau sa comentez acest lucru. Pot sa va spun doar ca aceste angajari pentru proiectele europene se fac pe baza de concurs de competenta si trebuie sa ai <<abilitati specifice pentru acel post>>. Adica, de exemplu, un profesor de matematica nu poate sa fie expert in educatie pe zona de limba romana”.

Precizam ca potrivit informatiilor pe care le detinem, Valentin Popescu (foto 2)  este profesor de fizica, dar ar fi cooptat in calitate de expert intr-un proiect european cu profesori de limba franceza. Dat fiind ca astazi nu am putut discuta cu inspectorul scolar general, pentru a-i solicita lamuriri pe aceasta tema, fiindca acesta a fost ridicat de procurorii DNA, ramane sa incercam in zilele urmatoare sa obtinem confirmarea pentru aceasta informatie, precum si explicatii in legatura cu modul in care a castigat acesta concursul.

Amintim ca profesorul Valentin Popescu a fost  inspector scolar general al Brailei in anii 1997-2000, a fost detasat in primavara anului 2000 pe postul de director al Corpului de control al Ministerului Educatiei Nationale, dupa care, in luna octombrie a aceluiasi an, a fost promovat secretar general al MEN.