Mitache: Nu e treaba primariilor sa se ocupe de deszapezirea drumurilor judetene

P1090006

Daca noul presedinte interimar al CJ Braila, Viorel Mortu, se declara multumit de modul in care s-a intervenit pe drumurile judetene dupa ninsorile si viscolul de la finalul anului trecut, nu toti brailenii au aceeasi parere. Consilierul judetean liberal Gicu Mitache, de exemplu, care locuieste in Ianca, spune ca nu este deloc satisfacut de modul in care s-a facut deszapezirea in zona respectiva: ”Nu sunt multumit. In primul rand, pentru ca drumul judetean care este cel mai aproape de noi si care ne asigura legatura cu Bordei Verde si spre Sutesti este un drum lasat la mila Domnului de ani de zile. La 3 zile dupa ce se terminase deszapezirea peste tot, la noi inca mai statea masina politiei, ca sa blocheze drumul spre Bordei Verde si Sutu, nefiind curatat de zapada. Asa ca n-ai cum sa fii multumit de deszapezire”.

Intrebat daca apreciaza ca este vina conducerii Consiliului Judetean pentru situatia respectiva, sau a primariei Ianca, ce nu a facut fata cu utilajele din dotare, pentru a se ocupa si de drumul judetean,  Mitache ne-a spus: “Teoretic, in iarna aceasta primariile fac deszapezirea si pe drumurile judetene, dar imaginati-va ca primariile au avut contractate doar fortele necesare pentru ceea ce cade in sarcina lor din punct de vedere legal, adica drumurile comunale, sau strazile din oras. Extensia acestor forte nu avea cum sa se faca peste noapte, deci era nevoie de timp pentru interventie. Cat priveste acest drum la care fac referire, cel spre Bordei Verde, nu este o problema de anul asta, este o problema dintotdeauna, pentru ca intretinerea acestui drum – si ma refer pe timpul verii – a fost pur si simplu neglijata si astfel, pe margine s-au dezvoltat adevarate padurici de tufaris care atunci cand ninge, opresc zapada pe sosea. Deci este o neglijare a drumului in general, nu o problema de moment, care tine doar de conjunctura de la Consiliul Judetean, care nu a semnat un contract de deszapezire pentru aceasta iarna cu o firma specializata”.

Pe de alta parte, consilierul liberal este de parere ca oricum, varianta deszapezirii drumurilor judetene de catre primariile localitatilor respective nu este cea mai buna, dat fiind ca acestea nu au utilajele si fondurile necesare unei activitati de o asemenea anvergura: “Nu cred ca este  solutie eficienta si in principiu, nu cred ca este treaba lor sa se ocupe de drumurile judetene. Dau un exemplu concret: daca Primaria Ianca ar fi avut fonduri ca sa amenajeze drumul judetean de la Sutesti spre Ianca, adica sa curete drumul, probabil ca ar fi facut-o, dar nu este treaba Primariei, este treaba Consiliului Judetean sa aiba grija de aceste drumuri judetene. Si la capitolul <<drumuri judetene>>, noi stim ca exceptand cateva firme de casa ale domnului Bunea Stancu, ce faceau plombari si nu stiu ce, nimeni n-a facut nimic!”.

Amintim ca in aceasta iarna, dat fiind ca la licitatia pentru atribuirea serviciului de deszapezire pe drumurile judetene nu s-a prezentat nicio firma, conducerea CJ a apelat la ajutorul primariilor, care ar trebui sa se ocupe  si de curatirea acestor sosele de zapada, nu doar de drumurile comunale, ca de obicei.