Primarul Capbun: Nu inteleg care e fundamentul sa tii 800 de miliarde de lei vechi in fondul de rulment al CJ

P1090483 Bertesti Capbun Costel1

Primarul comunei brailene Bertestii de Jos, Costel Capbun, este nemultumit de modul in care sunt incadrate unele drumuri ca fiind comunale si nu judetene, desi acestea leaga comunele de orasul cel mai apropiat si sunt extrem de circulate. Capbun spune ca ar trebui ca astfel de sosele sa devina drumuri judetene si sa fie reparate unitar, pe banii Consiliului Judetean: ”As avea rugamintea ca toate drumurile  comunale care leaga localitatile intre  ele – dau exemplu la mine, leaga comuna Bertestii de Jos de orasul Insuratei, unde toti oamenii din comuna merg la somaj, merg la Judecatorie si la perceptie – sa nu ramana ramana drumuri comunale, pentru ca eu daca investesc acolo pe Ordonanta 28, legea imi permite sa fac finantari numai pe sectorul meu de drum. Degeaba repar eu 5 km de drum, daca partea de la Insuratei la Lacu Rezi nu este pentru Insuratei o prioritate, ca sa refaca drumul. Dar pentru noi, cei din zona asta, inclusiv Mihai Bravu, chiar cei din Stancuta, care se duc la Insuratei la somaj sau la Judecatorie, este un drum necesar. Este de utilitate judeteana, nu trebuie sa ramana un drum comunal! Am inteles sa ramana drum comunal cel de la Bertestii de Sus la Gura Calmatui, ca este un drum de interes local si pe ala l-am reparat pe Ordonanta 28, dar drumurile care leaga localitatile si comunele intre ele sa le facem pe toate drumuri judetene.
Referitor la Ordonanta 28, stim ca nu ne permite sa reparam noi, primarii, drumuri judetene, dar stim ca in fondul de rulment al Consiliului Judetean erau anul trecut 800 de miliarde de lei vechi. Sunt banii judetului, pe care putem sa-i investim fara POR, fara alte programe,  fara alte asocieri, fara nimic, ca sa facem drumuri judetene. De ce tine banii in fondul de rulment si eu ma duc la Salcia Tudor si nu pot sa merg cu masina de atatea gropi? Toate drumurile judetene, cu banii aia din fondul de rulment, pot fi executate, nu sa stea banii acolo! Eu nu inteleg care a fost fundamentul sa tii 800 de miliarde in fondul de rulment. Pleca cineva cu ei acasa?”.

Primarul a fost informat ca sumele existente in fondul de rezerva al CJ nu pot fi folosite pentru orice gen de proiecte, ele avand, prin lege, destinatii specifice.