Varga: Cu prefect si subprefect fara experienta in administratie, ar putea fi mai rau ca pe vremea lui Obreja

P10801812

Deputatul PNL de Braila Vasile Varga nu este deloc incantat de ideea numirii in functiile de prefect si subprefect a unor persoane care nu au niciun fel de experienta intr-un post de conducere in administratia publica locala. El spune ca Braila a avut o experienta amara cu un astfel de prefect, respectiv Gheorghi Obreja, care nu avea nicio idee despre activitatea in domeniul administratiei publice, n-a facut fata exigentelor functiei si a ajuns sa fie schimbat din post dupa un episod rusinos, de care a aflat o tara intreaga. Mai exact, este vorba despre faptul ca prefectul Obreja, care era presedintele comandamentului de iarna si coordonatorul operatiunilor de deszapezire la nivel de judet, a ramas inzapezit mai multe zile la rand si de suparare, s-a si imbolnavit.

Varga isi aminteste ca Obreja a inlocuit-o in functie pe Mihaela Marcu, care, in opinia sa, a fost un prefect adevarat: “La Prefectura  Braila exista un precedent in acest sens – si daca va aduceti aminte, am facut si la momentul respectiv aceasta afirmatie, ca plecarea Mihaelei  Marcu din functia de prefect a lasat un gol imens la nivelul conducerii Prefecturii. I-a urmat nominalizarea unui nou prefect care n-a lucrat in administratia publica locala si toate temerile mele ati vazut ca s-au adeverit, in sensul ca ulterior nu s-a putut gestiona activitatea din cadrul institutiei si a fost demis si prefectul care a inlocuit-o pe Mihaela Marcu, respectiv domnul Gheorghi Obreja. Imi sustin si acum afirmatiile si spun ca este foarte greu sa lucrezi intr-o institutie care vegheaza asupra legalitatii tuturor hotararilor de Consiliu Local sau Consiliu Judetean, atata vreme cat n-ai un bagaj minim de experienta in administratia publica locala. Cel mai bun lucru este sa fie promovat cineva din aceste institutii, care zi de zi nu face altceva decat astfel de lucruri”.

Varga spune ca dupa schimbarile ce se vor face, cu prefectul si subprefectul Brailei lipsiti de experienta, am putea sa ajungem intr-o situatie mai rea decat pe vremea lui Obreja, pentru ca acesta macar il avea alaturi pe subprefectul Catalin Grosu, care avea ceva experienta in functie: “Cred ca domnul prefect Obreja n-a stiut sa exploateze experienta fostului subprefect Grosu, care lucrase si cu doamna Marcu. Pentru ca daca ar fi exploatat experienta subprefectului, i-ar fi dat mai multe atributii si incet-incet, institutia ar fi putut sa mearga. Este adevarat ca nimeni nu este de neinlocuit, dar ar trebui ca daca tot schimbi din functie pe cineva, sa aduci pe altcineva care este mai bun decat cel care a plecat. Experienta trista cu domnul Obreja, cu incadrarea ca functionar public intr-o localitate, intr-o politie locala si apoi, fiind functionar public, adus si promovat ca prefect la Braila, mi s-a parut si mie, la vremea respectiva, o chestiune de rasul curcilor”.

Amintim ca Lucian Nicu Olteanu si Cristian Ciocan, propusi de alianta PSD-UNPR-PC-PLR Braila pentru functiile de prefect si subprefect, nu au lucrat niciodata intr-o institutie a administratiei publice locale de genul Prefecturii, Consiliului Judetean sau Primariei.