Simionescu: Asa cum in municipiu avem transport public de calatori si transport privat, si in judet putem avea aceeasi formula

P1070077

Primarul Brailei, Aurel Simionescu, sustine initiativa consilierului judetean Nicu Nita (PSD), cu privire la organizarea unei forme de transport public de calatori, in limitele judetului Braila, ca alternativa la transportul privat – singurul existent, la ora actuala. Simionescu a declarat astazi ca ideea a tot fost discutata in ultimii ani, insa pana acum nu s-a luat o decizie clara din partea autoritatilor, in acest sens: “Eu particip la o forma de discutii care inseamna parteneriatul  pentru servicii publice si pot sa spun ca se constata o <<remunicipalizare>>, ca sa-i zic asa, a serviciilor publice, in sensul ca s-a mers pana acum pe ideea de externalizare,  de servicii private, iar noi, autoritatile, doar sa dirijam lucrurile, iar acum ne intoarcem si constatam ca era mai bine daca lucrurile ar fi ramas la nivel public, in special pe partea de servicii – iluminatul public, transportul public, apa, canalizarea, etc. Ideea aceasta este mai veche, de a realiza un serviciu public de transport calatori la nivel judetean. Discutia am inceput-o acum vreo 3 ani, in legatura cu Carrefour, ca municipiul tine pana aici si daca iesi cu 100 de metri din municipiu, esti in judet  si trebuie sa ai alte autorizatii si trebuie sa platesti alte sume, ceea ce nu este in regula. Am avut si discutia cu o idee a conducerii <<Braicar>>  – sa vedem daca reusim sa o punem pe un program european -, care ar dori sa faca o bucla a liniei de tramvai in zona mall-ului Promenada, avand in vedere interesul de transport al cetatenilor.

Sigur ca se poate face o astfel de societate, putem sa facem o Asociatie de Dezvoltare Intercomunitara, in care sa fie municipiul Braila si Consiliul Judetean si care sa puna baza de la <<Braicar>>, plus o serie de masini care sa realizeze transportul la nivel judetean. Este posibil, asa cum in municipiu avem transport public si transport privat, si in judet putem avea aceeasi formula. Daca discutam de <<benefic>>, pentru cetatean, acest lucru inseamna sa avem niste mijloace de transport corespunzatoare, pentru ca spre exemplu, in municipiu, de cand am cumparat autobuzele acestea noi, si calitatea serviciului de transport a crescut. Deci daca am face un astfel de demers si am putea sa achizitionam 10-12 masini moderne – nu de foarte mare capacitate, pentru ca traseele nu sunt asa de aglomerate -, atunci am putea sa oferim, alternativ, un astfel de serviciu de transport public in judet, iar cetateanul ar putea sa opteze pentru forma aceasta, sau pentru forma privata”.