Varga: Societatea civila braileana da un exemplu de implicare si de slujire a interesului comunitar

P1060826

Deputatul liberal Vasile Varga saluta determinarea de care au dat dovada reprezentantii societatii civile reuniti in cadrul Grupului de Initiativa „Braila – Capitala Europeana a Culturii 2021”, in a coagula toti factorii locali care pot sustine proiectul cu acelasi nume si a-i determina sa-si asume un angajament oficial, in directia unei actiuni comune, unitare. Varga declara, intr-un comunicat dat publicitatii, ca este primul proiect de o asemenea anvergura preluat in acest fel de societatea civila si considera ca acesta este un semn bun pentru ceea ce inseamna maturitatea spiritului civic, la nivelul judetului: “Am participat, sambata, 7 martie 2015, impreuna cu alti parlamentari locali, oficialitati si lideri politici, precum si cu reprezentanti ai societatii civile, la semnarea documentului numit „Carta Culturii Brailene 2021”.  Am fost mandru sa ma numar printre semnatarii acestui pact, care are un scop nobil: unirea eforturilor tuturor celor care ar putea avea un cuvant de spus in scopul promovarii proiectului <<Braila – Capitala Culturala Europeana 2021>>. Dincolo de succesul pe care-l reprezinta faptul ca sefi ai administratiei, oameni politici, alesi locali si nationali si-au dat mana cu societatea civila, intr-un demers unitar, care sa dea directie si coordonare actiunilor viitoare, cred ca mai este de semnalat un succes. Este vorba despre succesul societatii civile, care pare sa fi ajuns la maturitatea, determinarea si puterea de a face ca lucrurile sa se intample, de a-i aduce la aceeasi masa pe cei aflati la putere si pe cei aflati in opozitie si a-i determina sa-si uneasca fortele, renuntand la tentatia de a specula politic un proiect de interes comunitar.

Cred ca merita sa salutam hotararea si pasiunea cu care membrii Grupului <<Braila – Capitala Europeana a Culturii 2021>> si-au asumat misiunea de a prelua initiativa in ceea ce priveste proiectul amintit, despre care fiecare isi dadea cu parerea si fiecare avea opinii proprii (si pe care unii s-au grabit chiar sa incerce sa-l speculeze in interes politic). Consider ca implicarea atat de puternica in acest proiect a reprezentantilor societatii civile este extrem de benefica, nu doar pentru ca aceasta va impiedica orice tentatie de a o politiza de catre anumiti oameni care detin vremelnic niste posturi, ci si pentru ca proiectul <<Braila Capitala Culturala Europeana 2021>> este unul care trebuie sa mobilizeze cu adevarat intreaga comunitate, pentru ca ne vizeaza pe noi toti. Este, din cate stiu eu, primul proiect de o asemenea anvergura preluat si sustinut cu atata maturitate si hotarare de societatea civila, motiv pentru care sper acest moment sa marcheze o noua etapa in ceea ce priveste implicarea civica a brailenilor.

Intr-o perioada critica, in care politica si administratia judeteana s-au pus in pozitii care au depasit uneori limita decentei, in care orgoliile si ambitiile politice au adus grave prejudicii de imagine autoritatilor locale, in care luptele politice au ajuns la cote alarmante, iata ca reprezentantii societatii civile vin sa dea un exemplu de decizie, de implicare si de slujire a interesului comunitar”.