Viceprimarul Danaila a lansat campania “Adolescenta fara alcool”

8

Viceprimarul Brailei, Alexandru Danaila, a lansat astazi campania “Adolescenta fara alcool”. Danaila, care are alaturi o serie de tineri voluntari, isi propune ca prin actiunile organizate sa descurajeze practicile unor proprietari de restaurante si baruri care vand alcool minorilor. Campania vizeaza impartirea de autocolante cu mesaj preventiv, discutii cu proprietarii de baruri si restaurante pe tema prevederilor  legale in domeniu, precum si punerea in functiune a unui “numar scurt”  unde cetatenii sa poata raporta Politiei Locale cazuri in care s-au vandut bauturi alcoolice copiilor.

Alexandru Danaila a explicat astazi ca este ingrijorat de numarul mare al localurilor din municipiu in care se vinde alcool tinerilor sub 18 ani, desi acest lucru este ilegal: ”Ce vrem sa facem este constienizarea tinerilor, in primul rand, dar si a celorlalti cetateni, asupra faptului ca adolescenta poate fi traita foarte bine si fara alcool. Am plecat de la statisticile pe care le-am putut obtine de la Spitalul Judetean, potrivit carora in anul 2014 au fost peste 1.300 de persoane care au ajuns cu probleme grave la UPU, in urma consumului excesiv de alcool, iar dintre acestea, 100 a fost tineri. Este un fenomen ingrijorator, mai ales ca acum varsta de la care se consuma alcool este foarte mica, practic ne ducem undeva la clasa a VIII-a. In acest context, cred ca este timpul sa le atragem atentia tuturor comerciantilor care vand bauturi alcoolice pe raza municipiului Braila ca atunci cand obtin autorizatia de functionare sunt atentionati cu privire la interdictia de a vinde alcool tinerilor care nu au 18 ani”.

Psihologul Sorin Ionita a precizat, la randul sau, ca exista numeroase efecte negative, in cazul consumului de alcool in perioada adolescentei: “Pe langa limitarea capacitatilor cognitive, consecutive dezvoltarii improprii a creierului, persoana care dobandeste adictie fata de alcool – care este o neurotoxina – poate suferi ulterior si de boli mai grave, cum ar fi boli ale ficatului. In Romania, peste 75% dintre tinerii liceeni au marturisit ca au consumat alcool si mai bine de 25% dintre ei au o problema consacrata in ceea ce inseamna consumul de alcool”.