Dragomir: Voi face demersurile legale, pentru stoparea practicilor speculative ale unor supermarketuri

P1070273

Deputatul PSD de Braila Marian Dragomir este nemultumit de practicile speculative ale unor comercianti din Romania, care au crescut preturile in supermarketuri, pentru a contracara efectul scaderii TVA-ului la alimente. Dragomir precizeaza ca in aceasta saptamana s-a desfasurat la Comisia de Agricultura din Camera Deputatilor o intalnire intre parlamentari si reprezentantii supermarketurilor, iar tema principala a discutiilor a vizat crestea preturilor in supermarketuri, inainte de scaderea TVA.

“La inceput, aparitia supermarketurilor a avut un rol determinant in civilizarea comerciantilor, deoarece concurenta intre supermarketuri si samsarii din piete a fost in beneficiul cetatenilor. Nu pot uita practicile samsarilor care aranjau in fata fructele si legumele mari si frumoase, dar in sacosa puneau scofalciturile iar daca comentai, te apostrofau direct cu un tupeu de neimaginat. Azi, la multi ani dupa aparitia supermarketurilor, pietarii iti ofera o punga si te imbie sa-ti alegi singur produsele, un fapt normal pentru un comert civilizat.

Am lucrat 7 ani ca Manager Expansiune la o retea de supermarketuri si am avut o contributie majora la construirea unui numar de 28 de astfel de magazine in zona de sud est a Romaniei. Am sustinut cu un an in urma ca supermarketurile sa poata functiona si in week-end, deoarece cred intr-o piata concurentiala si nu doream ca unii sa creasca preturile la final de saptamana, cand alti comercianti nu au voie sa functioneze legal.

In interventia mea din comisie am sustinut ca: reducerea TVA la produsele alimentare este destinata consumatorului final si nu producatorului, sau comerciantului. Cetateanul trebuie sa beneficieze de scaderea preturilor. Producatorii beneficiaza de subventii,  pot accesa fonduri europene, iar comerciantii trebuie sa cantige din rulaj si nu din specula masurilor fiscale care nu le sunt adresate. Scaderea TVA probabil va diminua cifra de afaceri. Comerciantii vor avea acelasi profit pe produsul vandut, dar pot vinde mai mult si creste implicit profitul.  Voi urmari personal daca preturile vor creste in perioada urmatoare, daca se vor scadea odata cu TVA si daca se vor constata astfel de practici voi efectua toate demersurile legale pentru stoparea acestor practici speculative.

Acuzati direct de cresterea preturilor, reprezentantii marilor lanturi de supermarketuri prezenti (Carrefour, Auchan, Cora, Kaufland si Mega Image) au negat cresterea preturilor”, a declarat deputatul brailean.

La finalul reuniunii, membrii Comisiei de Agricultura au solicitat Consiliului Concurentei monitorizarea preturilor anterior si ulterior scaderii TVA la produsele alimentare si intocmirea unui Monitor Oficial al preturilor produselor alimentare de baza.