In Braila vor functiona doua centre destinate victimelor violentei in familie

P1100644

Astazi a fost lansat oficial proiectul “Infiintarea a 2 centre de consiliere si gazduire pentru victimele violentei in familie in judetul Braila”, realizat de Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) si Inspectoratul Judetean de Politie. Mai exact, este vorba despre servicii complexe, care incep cu gazduirea victimelor violentei in familie – fie acestea copii, femei sau chiar barbati -, continua cu consilierea lor juridica, psihologica si sociala si se incheie cu activitati ce tin de prevenirea actelor de violenta in cadrul familiei. Valoarea totala a proiectului este de 182.266 euro, cu o finantare 100% din fonduri nerabursabile. Mai exact, finantarea se face prin Mecanismul  Fondurilor Norvegiene 2009-2014 – Programul ”Violenta Domestica si Violenta bazata pe deosebirea de sex”.

Directorul DGASPC, Simona Cimpoaie, a precizat astazi ca nu a fost aleasa intamplator aceasta zi, pentru a lansarea proiectului: “Ziua de 15 Mai este Ziua internationala a Familei. Practic, ideea acestui proiect s-a nascut de la cazuistica noastra – anual inregistram cam  200 de cazuri de violenta in familie si observ ca a crescut acest numar, pentru ca in trimestrul I al anului 2015 avem deja 102 cazuri. Practic, proiectul se refera la dezvoltarea serviciului <<Telefonul copilului>>, asa cum il cunoaste toata lumea, un serviciu care este destinat protectiei copilului care este abuzat, neglijat, exploatat, traficat. Extinderea acestui serviciu se face prin infiintarea a doua centre in apartamente de tip familial, unul cu 2 camere, altul cu 4 camere, care se afla in propietatea institutiei noastre. Sigur, in aceste centre noi ne propunem sa protejam nu numai cuplul mama-copil sau tata-copil, ci si copii singuri. In momentul de fata, noi facem acest lucru la Centrul de urgenta, care a devenit suprapopulat, avand in vedere cazurile pe care le-am identificat”.

De asemenea, DSGASPC isi propune ca, pe langa gazduirea si consilierea victimelor violentei in familie, sa realizeze si campanii de prevenire, informare si educare pe tema amintita. La acest capitol, Simona Cimpoaie a punctat ca astfel de campanii sunt necesare in primul rand pentru ca femeile si copiii sa constientize ca starea de normalitate nu prespune sa fie batuti de catre parinti, respectiv de catre soti, si ca expresia “bataia e rupta din rai” nu este un principiu pe care sa-l accepte in viata lor. Cimpoaie a explicat ca experienta asistentilor sociali din Braila a dovedit ca de multe ori, victimele violentei in familie considerau ca nu este nimic anormal sa fie supuse batailor sistematice si ca nu aveau o problema cu acest tratament agresiv decat atunci cand bataia era foarte dura.

Centrele vor fi amenajate in cursul lunilor mai-iunie-iulie si vor deveni functionale, efectiv, din a doua jumatate a lunii iulie, sau cel tarziu la inceputul lunii august.

Proiectul amintit se va finaliza in aprilie 2016, iar dupa aceasta data, va cadea in sarcina autoritatilor locale sustinerea financiara a activitatii celor doua centre.