Danaila: Vom publica lista celor care au cerut teren pentru constructia de locuinte si punctajul lor

P1100545

Viceprimarul Brailei, Alexandru Danaila, anunta ca a decis publicarea listei  ce contine numele celor care au depus cereri in vederea atribuirii de terenuri pentru constructia de locuinte, in baza Legii nr. 15/2003, precum si numarul de puncte obtinute de fiecare dintre acestia. Danaila a explicat ca publicarea se va face nu doar pe site-ul Primariei si la registratura Municipalitatii, ci si in in presa locala, pentru o „transparenta totala a actului decizional”.

Intr-un comunicat dat publicitatii, viceprimarul face si alte precizari cu privire la masurile suplimentare luate de Primarie, pentru descurajarea speculei cu terenuri destinate constructiei de locuinte pentru tineri: „Principalele prevederi ale acestui regulament sunt de natura sa descurajeze specula si afacerile imobiliare cu terenurile apartinand Consiliului Local Municipal. In acest sens, am introdus conditii clare privind dreptul de folosinta, care va fi stabilit prin semnarea unui contract de comodat, in forma autentica, cu asumarea obligatiilor de a construi o locuinta individuala. O alta reglementare importanta prevede si introducerea unei clauze contractuale prin care solicitantul se obliga sa plateasca, sub forma de despagubiri, daca se sustrage prevederilor contractului, o suma destul de consistenta catre municipiu. Regulamentul prevede si  depunerea unei garantii la momentul semnarii contractului de comodat, astfel incat Municipiul sa poata dispune de acesti bani in cazul unor eventuale cheltuieli cu instantele de judecata, daca primaria va constata ca nu au fost indeplinite termenele contractuale.

Lipsa unor reglementari clare cu privire la drepturile, dar mai ales obligatiile celor care au primit astfel de terenuri in trecut, a generat aparitia unor tranzactii intre unii beneficiari si persoane care in mod normal nu ar fi ajuns in posesia unor astfel de terenuri. Practic, toate demersurile noastre, au obiectivul de a descuraja intentiile unora de a face specula cu suprafete de teren ce apartin Municipiului si, in acelasi timp, sa dea sansa tinerilor pana in 35 de ani sa-si construiasca o locuinta pe aceste terenuri.

Acest mod de lucru va duce la atingerea obiectivelor pe care Municipiul si le-a propus – si anume dezvoltarea unor zone care in trecut aveau accesibilitate redusa, sau care nu generau nici un fel de beneficii Municipiului Braila.

In urmatoarele 30 de zile, toti cei 2.655 de tineri care au depus solicitari pentru atribuirea terenurilor si au completat dosare pentru stabilirea criteriilor de departajare au posibilitatea sa consulte aceste liste, si bineinteles, sa le completeze in cazul in care opteaza pentru aceasta varianta. In paralel, municipalitatea va face verificari, pentru a vedea daca informatiile cuprinse in dosare sunt conforme cu realitatea, in special in ceea ce priveste declaratiile ca solicitantii nu detin alte proprietati. Lista finala, va sta la baza atribuirii terenurilor in sedinta Consiliului Local Municipal din luna iunie. Intr-o prima etapa, circa 100 de tineri vor primi, in functie de punctajul pe care l-au obtinut in urma reactualizarii dosarelor, cate o suprafata de teren, de pana la 250 de metri patrati, in zona strazii Cimbrului, in Zona Industriala sud si alte cateva locatii pe care Municipiul le are disponibile, in urma incetarii dreptului de folosinta pentru niste cazuri care nu si-au respectat obligatiile. In perioada urmatoare, Primaria intentioneaza sa identifice si alte suprafete de teren si alte suprafete de teren de care ar putea sa beneficieze tinerii care doresc sa-si construiasca locuinta, in conditiile Legii nr. 15/2003”.