Dumitru Costin: Tinerii fara studii nu vor sa-si deschida o afacere nici daca li se ofera si bani, si instruire

fBhJrz5xelQ_2L

Presedintele Blocului National Sindical, Dumitru Costin, este dezamagit de lipsa de interes pentru pentru propriul viitor a somerilor tineri, care nu au terminat liceul, sau nu si-au luat bacalaureatul. Dumitru Costin s-a aflat astazi la Braila, la un workshop de evaluare a  proiectului pilot “Garantii pentru TINEri!”, cofinantat din Fondul Social European, ce vizeaza integrarea tinerilor in piata muncii. Cei care deruleaza programul si-au propus  sa ajute cel putin 5.000 de tineri, sa-si gaseasca un loc de munca, utilizand prin diverse metode, insa cele care presupuneau un minim efort din partea beneficiarilor n-au avut succes.

Dupa un an si jumatate de activitati diverse derulate la nivel national, Dumitru Costin a ajuns la concluzia ca multi dintre tinerii respectivi nu sunt dispusi sa faca nici macar efortul de a finaliza cursurile incepute in domeniul antreprenorial, iar mai mult de jumatate dintre acestia nu s-ar implica in derularea unei afaceri proprii nici daca pot beneficia de instruire, daca sunt ajutati sa initieze afacerea si li se ofera si un buget de zeci de mii de euro: “Acest proiect pilot a vizat testarea mai multor tipuri de masuri active pe care a le punem la dispozitie – cu finantare europeana aferenta – tinerilor din Romania care se afla intr-o categorie a celor care au intrerupt scoala, sau a celor care au terminat liceul si n-au luat bacalaureatul si care se afla in cautarea unui loc de munca. Am testat timp de un an si jumatate mai multe tipuri de masuri, ca sa vedem care sunt de interes pentru tineri, de care se simt atrasi, de care nu se simt atrasi, ce-i preocupa, cum ar trebui sa facem ca ceea ce lansam in spatiul public sa fie util. Am testat, efectiv, reactia lor la diverse tipuri de masuri.

Din pacate, din tot pachetul acesta de masuri, cea mai neinteresanta pentru ei este masura legata de antreprenoriat: sa invete sa-si proiecteze o mica afacere. Alaturi de noi aveau sansa ca pe langa competente, sa poata sa-si inregistreze o firma, cu toate costurile acoperite, beneficiau si de expertiza celor care lucreaza in echipa noastra, ca sa poata sa scrie un plan de afaceri, sa-si imbrace frumos visul si de asemenea, puteau sa aiba acces si la o finantare de pana in 25.000 de euro, ca sa-si puna acea activitate pe picioare. Li se pare extrem de complicat. E foarte mare raspundere si daca va spun ca foarte multi dintre ei care au ajuns la liceu si nu stiu sa scrie si sa citeasca… sa-si faca o afacere proprie deja e o nebunie, pentru ei”.

Proiectul “Garantii pentru TINEri!” a fost implementat de catre Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, in parteneriat cu Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, Asociatia Patronatul Tinerilor Intreprinzatori din Romania si Blocul National Sindical.