Simionescu: Nu facem concurs de spart seminte la Capitala culturala europeana

P1080346

Primarul Brailei, Aurel Simionescu, apreciaza drept o “lipsa de inspiratie” faptul ca unii dintre membrii echipei care reprezenta municipiul la Constanta a facut publice o parte dintre propunerile mai „neconventionale” legate de posibilele actiuni ce s-ar putea realiza, pentru castigarea titlului de Capitala culturala europeana. Simionescu admite ca acele propuneri care au indignat o parte a opiniei publice – precum concert de manele la teatrul “Maria Filotti”, dans sportiv la bara, spalatorii auto erotice, concurs de injuraturi, concurs de bancuri, concursuri de spart seminte si baut bere, un festival al gratarelor dintre blocuri  – se aflau pe lista respectiva, insa da asigurari ca daca nu se incadreaza in tema generala a candidaturii, nu vor fi luate in calcul: “Poate ca intr-adevar a fost o lipsa de inspiratie, ca sa spunem asa, sa scoata pe un print toate propunerile care au fost facute acolo, dar acela era doar un inventar cu ce a gandit fiecare si a pus pe adresa de mail respectiva. Propunerile si actiunile efective pe care le vom pune vor trece pe de o parte printr-o sita a celor care le vor analiza, iar pe de alta parte, se vor subsuma unui anumit program cadru pe care il vom avea. Deci daca vom discuta despre Marea Neagra, sau despre Delta, sau despre Dunare ca si elemente de dimensiune europeana care nu pot fi contestate, atunci cu siguranta ca niste lucruri care apar in lista amintita, dar care nu se <<aseaza>> pe acest cadru, nu vor putea sa fie luate in calcul. De aici si pana la a face din 4-5 lucruri, poate 10, din toate care au fost scrise acolo, un mare tam-tam … e o alta discutie. Probabil ca astea sunt lucrurile care socheaza si astea se publica; celelalte, care au fost despre teatru antic, de exemplu, nu au fost publicate”.

Edilul-sef a spus astazi ca pana la urma, si propunerile amintite reprezinta preferintele unor braileni si ca indiferent ca ne place sau nu, se sparg seminte si se fac gratare intre blocuri la Braila, deci aceste lucruri reprezinta o realitate locala: “Trebuie sa luam in calcul ca astfel de lucruri exista si ca plusul de valoare pe care il pot aduce actiunile pe care noi le facem, inclusiv in zona aceasta a activitatilor legate de Capitala culturala europeana, trebuie sa porneasca de la o realitate care o avem si de la plusul de valoare pe care il putem aduce. Asta nu inseamna ca facem concurs de spart seminte. Dar faptul ca pe stadion sau in alte locuri se sparg seminte este o realitate nu doar la Braila, e in toata tara. Faptul ca se fac gratare este o realitate in toata tara.  Eu nu cred ca trebuie pornit de la ideea respingerii totale a ceea ce se spune; trebuie sa vedem din ce se spune, ce putem lua bun”.

Pe de alta parte, Simionescu a declarat ca din punctul sau de vedere,  propunerile care cad in vulgar nu pot fi luate in calcul, chiar daca reprezinta idei inedite, care ar atrage atentia juriului: “Ma dezic de astfel de lucruri, ca sa fie clar. Nu, nu asa ceva. Nu s-a facut si nu se face. Eu am mai spus intr-o vreme vizavi de o anumita piesa de teatru – si am capatat multe suparari din partea unor oameni de cultura -, ca are prea mult <<spumos>> in ea, ca sa zic asa. Chiar daca sunt asa-numitele expresii mai neconventionale intr-un anumit moment, atunci cand ele devin preponderente, in care ele nasc un alt tip de reactie, eu personal nu pot sa agreez lucrul respectiv”.