Am imbulinat-o, daca Laurentiu Chiru se hotaraste sa voteze dupa mintea lui!

P1070324

Nu stim unde a facut scoala primara consilierul municipal brailean Laurentiu Chiru, dar cel mai probabil a facut-o la (complet) fara frecventa, fiindca la o scoala cu program normal si prezenta la fel de normala, si sa nu fi vrut, tot se prindea ceva de el la orele de scriere si citire. Daca n-am sti ca liceul era obligatoriu pe vremea cand el isi pierdea timpul (la modul propriu) pe bancile scolii, am banui ca se intrecea cu trenul, la clase, fiindca in mod normal, nu poti sa treci in clasa a II-a, daca nu stii sa scrii si sa citesti. Si daca n-am sti ca fratele lui e Gheorghe Chiru, care preda la o institutie de invatamant superior, am banui ca fratele lui e Marian Vanghelie care este, cu care seamana, mai ales daca deschide gura, ceva de speriat! Spunem ca seamana dupa vorba, dupa port, cu Vanghelie, fiindca pe fostul primar bucurestean nu l-am vazut niciodata scriind ceva, ca sa facem comparatie si cu scrisul lui Laurentiu Chiru.

Primul soc in legatura cu nivelul scolar (n-am putut folosi cuvantul “educational”, ca era prea de tot!) al consilierului Chiru l-am avut cand am citit o postare de-a sa pe o retea de socializare, in care numarul greselilor era mai mare decat cel al cuvintelor. Acum nu ca am fi vreunul perfect si n-am mai gresi fie din graba, fie din neatentie, cand scriem, dar daca greselile ating un anumit nivel, deja incepi sa te intrebi daca invatatoarea individului in cauza l-a trecut clasa de mila, sau de sila…

Ulterior, am  constatat cu satisfactie ca Laurentiu Chiru chiar a mai invatat cate ceva, astfel incat intr-un alt comentariu facut pe o retea de socializare, alesul nostru (ma rog, al vostru, ca noi nu l-am ales) a facut mai putine greseli (asta daca nu tinem cont de faptul ca pentru el, virgula este ceva necunoscut, deci implicit, ceva nefolosit in procesul de scriere).   Expresii ca “ideologia politici pe care vreti sa o practicati” sau  “sta antr-o anumita pozitie” sunt doar cateva dintre gafele alesului local.

Ghinionul lui face ca Laurentiu Chiru sa fi fost desemnat (nu pentru ca s-a evidentiat prin ceva, ci pentru ca i-a venit randul) sa prezideze sedinta Consiliului Local Municipal Braila pe luna iulie, ceea ce l-a obligat sa citeasca ordinea de zi si sa cuvante. Grele incercari pentru un biet om, venite si amandoua deodata pe capul lui! Pai cat de tare sa fii, sa te poti concentra in  acelasi timp si la citit, si la vorbit?! Daca era sa citeasca in gand era ceva, ca putea sa o ia catinel, pe silabe, dar sa citesti cu voce tare, adica sa si vorbesti, in timp ce citesti, deja este ca si cum ai pilota o nava spatiala, e nevoie de antrenament!  Si cum tocmai v-am spus ca bietul om a prezidat pentru prima oara sedinta CLM in acest an, despre ce antrenament poate fi vorba?! Ca sa nu mai spun ca mai erau si vreo 40 de insi in sala care se uitau la el cand citea cu voce tare, ceea ce poate intimida pe oricine, chiar si un speaker de profesie… (Domnu’ Chiru, “speaker” nu este in limba romana, nu trebuie sa va jenati ca nici asta nu stiti ce inseamna! L-am bagat la misto, sa va tachinam!) De aceea, Laurentiu Chiru a avut unele mici probleme in a descifra numele lui Panaitescu Perpessicius, la care i s-a impleticit limba-n gura, dupa care tot ce a putut sa pronunte a fost “Perpecius”. Nu avem nicio indoiala ca bietul Chiru a auzit astazi pentru prima oara in viata lui de numele asta, dar pe de alta parte, are si el dreptate: nu putea sa-l cheme si pe ala ca pe un om normal – Ion, Vasile sau Gheorghe?! Ce-i aia “Perpessicius”? Parca ai zice “arheopterix”!

Si daca domeniul criticii literare ii este strain – v-am zis ca el n-a aflat inca de existenta virgulei in gramatica limbii romane, deci mai are cate ceva de invatat pe partea de literatura -, nici cu agricultura nu sta prea bine. Dovada ca si cuvantul “funciar” ii este strain, iar astazi, la prima citire, in conditii de stres maxim, l-a pronuntat „fuiciar”.

Avand in vedere toate acestea, nu putem decat sa ne bucuram ca Laurentiu Chiru nu este reprezentantul CLM in Asociatia “Braila – Capitala Europeana a Culturii 2021”, desi avand in vedere unele dintre propunerile luate in calcul, incepem sa ne intrebam daca nu cumva a participat si el la acel brainstorming cu rezultate controversate…

Pe de alta parte, tinand cont ca omul are unele probleme cu scrisul si cu cititul, suntem de-a dreptul ingrijorati de faptul ca opinia lui Laurentiu Chiru chiar conteaza, cand se voteaza lucruri care afecteaza viata noastra, a brailenilor. (Daca se poate numi “opinie” un gand care ii trece prin minte, precum trenul Intercity prin halta Lacu Sarat). De-aia o rugam frumos pe liberala Simona Draghincescu sa nu mai spuna in public ca ea voteaza dupa cum ii dicteaza constiinta, si nu dupa cum se hotaraste la partid, fiindca poate ii da idei colegului sau, Laurentiu Chiru, si se hotaraste si el sa voteze dupa  mintea lui, nu dupa cum i se spune la PNL. Ca daca se intampla asta, am imbulinat-o!