CAS Braila poate finanta servicii de ingrijiri la domiciliu doar pentru 15 pacienti/luna

P1100228

La nivelul judetului Braila, sumele alocate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate pentru serviciile de ingrijire a bolnavilor la domiciliu, pe anul in curs, asigura finantarea doar pentru 15 pacienti/luna. Medicul Camelia Nedelcu, presedintele Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Braila, admite ca suma este foarte mica, comparativ cu necesarul si apreciaza ca acest lucru este cu atat mai grav, cu cat ingrijirea la domiciliu este mult mai avantajoasa – atat din punct de vedere financiar, cat si al confortului pacientului – decat internarea in spital: “Bugetul alocat acestui tip de servicii pentru anul 2015 este de 345.000 lei. Sumele alocate permit efectuarea de servicii de ingrijiri la domiciliu pentru un numar de 15 pacienti pe luna. Adresele prin care am solicitat dublarea bugetului ar permite aprobarea unui numar mai mare de pacienti. Mentionam ca media costului pentru un pacient, pe o cura de 30 de zile de ingrijiri, este de 1.650 lei; suma variaza in functie de necesarul de servicii recomandate. S-au facut numeroase solicitari la nivelul CNAS pentru suplimentarea bugetului, dar din pacate, nu s-a obtinut acest lucru. Ultima solicitare, din luna iunie 2015, ar putea fi cuprinsa in cea de-a doua rectificare bugetara.

Acest tip de servicii ar trebui dezvoltat si incurajat, avand in vedere necesitatea lui pentru pacientii aflati in suferinta, care prefera sa fie ingrijiti in mediu familial. De asemenea, raportul cost-eficienta este in favoarea acestui tip de servicii fata de internarea in spital, unde costurile sunt mai ridicate. Cu speranta ca solicitarile si cererile CAS Braila catre CNAS vor fi acceptate, incercam sa dezvoltam acest tip de servicii in Braila, in beneficiul asiguratilor”.

Medicii recomanda ingrijiri medicale la domiciliu pentru pacientii cu afectiuni oncologice sau accident vascular cerebral incapabili sa desfasoare activitati casnice, persoanelor imobilizate in pat peste 50% din timpul zilei, care necesita sprijin pentru ingrijirea de baza, sau pacientilor dependenti total de alta persoana, pentru ingrijirea de baza (igiena, alimentatie, mobilizare).

Precizam ca la nivelul CAS Braila, in anul 2015 se afla in contract un numar de 6 furnizori de servicii de ingrijiri medicale la domiciliu: SC EVITA SRL, SC HOME MEDICAL SERV, SC CAREPROLIFE SRL, SC MEDONIAL SRL, SC VENETIA CLUB SRL, SC VERAPAV SRL.