Iugulescu: Decat sa aduci un spital vechi la standardele actuale, mai bine construiesti unul nou

P1110171

Managerul Spitalului Judetean Braila, Mihail Iugulescu, considera ca este o solutie mai buna si mai ieftina sa construiesti un spital nou, la standarde europene, decat sa reabilitezi unul vechi de 35 de ani, precum cel pe care il conduce. Iugulescu sustine ca indiferent cata bunavointa ai avea si cati bani ai pune la bataie pentru o reabilitare de anvergura, exista probleme care nu pot fi rezolvate si care ar limita amploarea lucrarilor ce se pot face la cladirea Spitalului Judetean, corpul A.

Dupa un recent control de la Ministerul Sanatatii, managerul discuta in aceste zile cu presedintele Consiliului Judetean Braila, Viorel Mortu, despre reabiltarea spitalului, insa variantele nu sunt prea incurajatoare: “Cuiul lui Pepelea a fost acesta: cum reabilitam spitalul? Reabilitam la cerintele actuale, de a face un spital cat de cat compatibil cu cerintele europene  (si asta inseamna cubaj, reducerea drastica a numarului de paturi)? In acest caz, prima schema a fost la reducerea la jumatate a numarului de paturi. Pai nu mai poti sa faci ceea ce ti-ai dori, adica toata partea de urgenta a Brailei, daca reduci la jumatate numarul de paturi! Asta inseamna ca fiecare salon care va avea 2 sau 3 paturi sa aiba grupul lui sanitar propriu, cu alte coloane, cu alte sparturi in ziduri, lucrari foarte serioase, ceea ce inseamna sa umbli la structura de rezistenta a spitalului. Pana la urma s-a abandonat ideea – lucrurile astea au fost la nivel de discutii cu specialistii de la Institutul Mincu.

A ramas tot varianta aia sa cosmetizam, sa igienizam si sa pastram spitalul asa cum este, pana cand vom face un spital nou. Sincer va spun, dupa 5 ani de activitate manageriala: este foarte greu sa aduci un spital vechi la standardele actuale. Mai bine construiesti un spital nou. E un adevar foarte crud. Ca sa nu mai spun ca este extraordinar de primejdios sa faci niste lucrari la o structura care are 35 de ani in spate. Deja ne-am incarcat pe partea de aparatura, s-au facut perforari si n-am mai fi siguri de cladirea respectiva, in caz de cutremur”.