Ministrul Economiei, braileanul Mihai Tudose, suspectat ca a plagiat in lucrarea de doctorat

P1080549

Ministrul Economiei, Comertului si Turismului, presedintele PSD Braila, Mihai Tudose, este suspectat ca a plagiat cam o treime din lucrarea sa de doctorat, scrie evz.ro. Mai mult, acesta este suspectat ca ar fi plagiat nu doar din lucrari de specialitate, ci chiar din textele fostilor presedinti ai Romaniei Ion Iliescu si Traian Basescu.

Lucrarea de doctorat a liderului PSD se intituleaza „Infrastructura critica – model si strategie manageriala” si a fost sustinuta in 2010, la Academia Nationala de Informatii „Mihai Viteazul”, ce este subordonata Serviciului Roman de Informatii (SRI), dupa care a fost si publicata.

<<Demnitarul, care ar fi “preluat” chiar si din Ion Iliescu si Traian Basescu, spune ca, dupa ce a scris pe plaja, cu pixul, un capitol, a descoperit, cu ajutorul unui soft specific, ca 15% era considerat plagiat. Pe baza acestei lucrari, Mihai Tudose a devenit cadru didactic titular in Academia Serviciului Roman de Informatii, locul unde sunt pregatiti viitorii spioni, arata site-ul CRJI.org. Exista si alte incalcari ale rigorilor academice: un paragraf plagiat se repeta de patru ori de-a lungul lucrarii, iar foarte multe trimiteri din notele de subsol sunt “in fals”: la paginile respective, autorii vorbesc despre cu totul altceva. (…) Circa 50 de pagini sunt plagiate, fie cuvant cu cuvant, fie prin reformulari minore, din alta lucrare de doctorat, sustinuta, cu un an mai devreme, de comisarul-sef Radu Andriciuc, la Academia de Politie “Alexandru Ioan Cuza”. Din doctoratul comisarului-sef s-au copiat inclusiv parti din concluzii, cateva anexe si chiar o sectiune din bibliografie. Numele lui Andriciuc si lucrarea acestuia nu apar deloc in doctoratul lui Tudose, nici la notele de subsol, nici la bibliografie>>, scrie evz.ro.

Sursa citata precizeaza, pe de alta parte, ca Andriciuc nu pare deloc deranjat de faptul ca a fost plagiat si are si o explicatie pentru acest lucru: <<„Domnul Tudose m-a contactat si i-am cedat drepturile de proprietate, ca pentru orice marfa. Era 2008 si aveam niste probleme financiare, va aduceti aminte ce au patit bugetarii (scaderea veniturilor cu 25%, din cauza crizei, a avut loc insa in 2010 n.r.), plus ca fiul meu dadea Bacalaureatul. A fost vorba de cateva mii de euro”. Andriciuc nu a putut explica de ce Tudose nu a luat cartea de la biblioteca, citarea fiind gratis: „Nu pot intra in mintea domnului ministru”. El a negat ipoteza ca suma ar fi fost, de fapt, contravaloarea serviciilor de intocmire a lucrarii.

Alti autori plagiati de Tudose sunt Liviu Muresan, Septimiu Caceu, Grigore Alexandrescu si Gheorghe Vaduva, George Dediu si Alexandru Manafu, dar si conducatorul sau de doctorat, generalul Constantin Onisor, seful Scolii Doctorale de la Academia Nationala de Informatii. Pe aceeasi lista mai apar doi fosti presedinti. De pe blogul lui Ion Iliescu a fost preluat, prin reformulare, parte dintr-un discurs tinut de acesta la Istanbul, in 2008, iar de la Traian Basescu, fragmente dintr-un mesaj introductiv postat inaintea Strategiei Nationale de Aparare a Romaniei din 2007 >>.

Ministrul Tudose a comentat pentru evz.ro: „Nu am plagiat si, in al doilea rand, eu nu am luat de la Iliescu sau Basescu, ci de la presedinti”.

Sursa citata incheie cu un alt amanunt interesant: “Mai exista in trecutul mai apropiat al lui Tudose un alt detaliu controversat. Membru PSD cu state vechi, sef al Organizatiei Judetene Braila in locul baronului Bunea-Stancu, Tudose are o sotie care incaseaza, ca asistent manager, un salariu 5.000 de lei pe luna de la o firma de constructii care a semnat, in februarie 2015, un contract de 6,5 milioane de euro cu Ministerul Dezvoltarii. Atribuirea a avut loc la o luna dupa intrarea in guvern a lui Tudose. Pana in acest an, societatea respectiva era ca si inexistenta pe piata”.