Viorel Botea a asistat la doua miracole si i-e teama ca la al treilea o incurca

P1080906

Presedintele PMP Braila, Viorel Botea, isi face cruce cu amandoua mainile, fiindca a asistat in ultima perioada la un miracol: se asfalteaza strada pe care locuieste. Botea, care  se considera un tip realist, admite ca nu mai credea sa apuce sa vada asa ceva in timpul vietii, mai ales ca in urma cu 3 ani, a fost martorul unui alt miracol: s-a canalizat  strada pe care locuieste.

Liderul PMP, care se lauda ca le are cu adunarile, in calitate de profesor de matematica cu gradatie de merit, a facut un calcul simplu: parintii sai locuiesc in municipiu, pe straduta respectiva, din 1959. Amintirile din copilarie ii sunt legate de joaca in praf, iar cele de adult, de pana in 2012, ii sunt legate de noroiul de dupa ploaie, caracteristic pentru orice ulita care se respecta. Mult timp, profesorul de matematica a crezut ca administratiile care s-au succedat in ultimele decenii au ales strada sa ca model de conservare a traditiilor istorice, in tot ce inseamna satul brailean (cu toate ca era in plin municipiu). Un fel de Muzeul Satului, in oras. Si i se cam acrise sa studieze pe pielea  lui istoria, incepuse sa-si doreasca sa vada si Muzeul Orasului Modern, cand, intr-o zi ploioasa, iesind cu cizmele de cauciuc pana la poarta, ca sa verifice cotele noroiului, a ramas cu gura cascata: “Miracol!!!”.

Botea intai s-a gandit ca nu poate fi adevarat, ca viseaza; apoi s-a ciupit singur, ca sa se asigure ca nu delireaza si in final, a pipait cu mare teama utilajele din fata portii, ca sa se asigure ca acestea chiar lucreaza. Miracolul s-a infaptuit, iar dupa circa 60 de ani, strada a fost canalizata.

Revenind la calculul simplu despre care vorbeam: Daca miracolele (in cazul sau) se intampla o data la 60 de ani, urmatorul miracol, respectiv asfaltarea strazii, ar trebui sa se intample undeva prin 2070, cand Botea, cel mai probabil, va fi intr-o alta dimensiune, in care singurul praf care-l va mai afecta va fi cel de stele.

Va inchipuiti, asadar, socul liderului PMP, cand, mai recent, deschizand intr-o zi poarta, a ramas iar cu gura cascata: “Iar un miracol, frate?! Am probleme cu inima, da-o in pixul roz, luati-ma mai usor!”. Vedeti voi, Botea inca nu intelesese ca traim vremuri speciale, in care timpul se accelereaza si in care 60 de ani vechi inseamna doar 2-3 ani noi.

Iata si marturia personajului nostru, cu privire la cel de-al doilea miracol la care a fost martor: ”In sfarsit, se face la mine pe strada asfaltarea! Se face pe o parte de strada, ca de la Milcov inspre Gradina zoologica inca nu se asfalteaza… Eu locuiesc in cartierul Radu Negru de 50 de ani, parintii mei traiesc acolo din 1959. Diferenta de la 1959 si pana acum 3 ani a fost zero. Nu a existat nicio diferenta pana acum 3 ani, cand s-a facut canalizarea! Deci din 1959, acolo nu s-a facut nimic semnificativ. S-au mai facut cateva aranjari cu piatra, s-a mai turnat putina piatra, ca am mai dat niste telefoane si am facut putin scandal in ultimii ani, dar in rest, nimic. Si acest proiect european, din cate imi amintesc eu, e de foarte mult timp aprobat , de ce se face abia acum asfaltarea? Pentru ca urmeaza 2016, an electoral. Dupa 2016 iar nu se mai face nimic… Deci daca tot vorbim de vacanta in aceasta perioada, putem spune ca in ceea ce priveste strada mea, a fost o vacanta de vreo 60 de ani a administratiei publice locale… “

Marea problema este ca mai nou, de cand s-a prins ca timpul se comprima si ca nici deceniile nu mai sunt ce-au fost, lui Viorel Botea ii este frica sa mai iasa la poarta, fiindca se teme ca daca mai asista la vreun miracol, deja indeplineste conditiile pentru sanctificare obligatorie – si se codeste la asa ceva, fiindca el n-a fost chiar usa de biserica, pe vremea cand era tanar…