700 de braileni cu dizabilitati ar fi afectati de un posibil blocaj al Comisiei de Evaluare a Persoanelor Handicap, in luna ianuarie

P1110185

“Nicio sedinta a Consiliului Judetean, fara un rateu al presedintelui Viorel Mortu” – este sloganul care va deveni, probabil, la fel de popular in Braila, precum celebra lozinca de dinainte de ‘89 “Nicio masa fara peste!”. Presedintele Consiliului Judetean, Viorel Mortu, a dat iarasi rateu astazi, in sedinta extraordinara a CJ, cand a lasat sa treaca pe langa el un subiect extrem de important, care afecteaza viata a circa 700 de braileni cu diverse tipuri de handicap – ca sa mai vorbim si despre famiiile acestora – ce risca sa nu-si poata primi drepturile legale in luna ianuarie, in cazul in care nu se va putea tine sedinta Comisiei de Evaluare a Persoanelor  Adulte cu Handicap.

Directorul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Braila, Simona Cimpoae, a dat astazi, in plenul CJ, cateva detalii cu privire la situatia  Comisiei amintite si demersurile care se fac pentru gasirea unui nou presedinte, dupa ce alesii au refuzat sa aprobe revenirea in functia amintita a dr. Cristinel Andreicut, acuzata de luare de mita in forma continuata.

In ciuda faptului ca situatia este extrem de delicata, mai ales ca vizeaza viata de zi cu zi a unor oameni care si asa au mari probleme, Viorel Mortu parea nerabdator sa expedieze subiectul.

Simona Cimpoaie a explicat consilierilor ca este nevoie de o decizie a acestora, cand e vorba despre unele aspecte ce tin de pastrarea in rezerva a medicului Andreicut – care in luna ianuarie, in lipsa altor solutii, ar putea fi o solutie de moment -, sau incetarea contractului cu aceasta chiar din data de azi: “Situatia este destul de grava. Am analizat sub toate aspectele la Colegiul Medicilor, m-am interesat si nu mai sunt inregistrati medici care sa indeplineasca conditiile de studii prevazute de lege – mai exact, management in domeniul socio-medical -, deci nu exista un alt medic disponibil. In acest context, exista riscul ca daca organizam un nou concurs pentru functia de presedinte al Comisiei, sa nu  se inscrie nimeni, pentru ca nu sunt indeplinite conditiile. Am realizat corespondenta cu Ministerul Muncii, pentru a obtine o derogare, astfel incat sa putem organiza concurs fara indeplinirea aceastei conditii, dar raspunsul a fost negativ si ni s-a spus sa identificam solutii ca sa gasim un medic care sa indeplineasca toate conditiiile. Studiind grila de perfectionare a furnizorului care este acreditat pentru cursurile acestea de managament in domeniul  socio-medical am constatat ca astfel de cursuri sunt organizate abia in luna aprilie 2016.

Am luat legatura cu domnul doctor Peris, fostul presedinte al Comisiei de Evaluare Complexa a Persoanelor cu Handicap de la DGASPC Galati, care ar fi dispus sa participe la un concurs. Dumnealui trebuie insa sa discute si cu diretcorul institutiei unde lucreaza si intampina dificultati in ceea ce priveste asigurarea transportului, nu are un mijloc de transport. Mi-am permis sa avansez ideea ca DGASPC Brala ii va pune la dispozitie o masina care sa-l duca si sa-l aduca la Braila.

Tin sa va aduc la cunostinta faptul ca dupa sedinta din 27 noiembrie, in mod firesc, contractul doamnei doctor Andreicut trebuia sa inceteze, dumneaei neputand sa-si exercite atributiile prevazute in fisa postului. Avand in vedere informatiile pe care le-am obtinut si de la Colegiul Medicilor, am ales varianta ca doamna doctor sa intre intr-un concediu fara plata, pentru a va aduce la cunostinta faptul ca daca ii inceteaza contractul de munca, sansele sa se poata tine o sedinta de Comisie in luna ianuarie sunt extrem de reduse, in conditiile in care domnul doctor Peris, de la Galati, nu se inscrie la concurs. Decizia este a dvs, daca dispuneti, eu ii incetez contractul de munca cu data de astazi, iar concursul pentru ocuparea postului de presedinte al comisie se poate organiza in perioada 11-15 ianuarie 2016. Dar trebuie sa stiti ca sunt aproximativ 700 de persoane cu handicap care trebuie sa primeasca certificate in luna ianuarie”.

Viorel Mortu a trecut nonsalant peste aceste declaratii care conturau o situatie extrem de dificila si a schimbat subiectul, lasand intrebarile directorului Cimpoae fara raspuns.