82 milioane euro investite in judetul Braila, prin POR 2007 – 2013

P1110787

Directorul general al Agentiei de Dezvoltare Regionala Sud-Est, Luminita Mihailov, sustine ca judetul Braila are “o experienta buna” in ceea ce priveste atragerea de finantari europene. Intr-o conferinta de presa in care s-a facut bilantul Programul Operational Regional (POR) 2007 – 2013, Mihailov (foto) a precizat ca in comparatie cu celelalte judete din Regiunea de Sud-Est (respectiv Buzau, Constanta, Galati, Tulcea si Vrancea), administratia publica braileana  se afla in top, din punct de vedere al accesarii de finantari POR, in timp ce sectorul de microintrerpinderi brailean s-a miscat foarte slab, din acest punct de vedere.

Directorul ADR Sud-Est a dat si cateva detalii cu privire la proiectele finantate la nivelul judetului Braila pe Regio: “Pana la acest moment, la nivelul Regiunii de Dezvoltare Sud-Est, din care fac parte judetele Braila, Buzau, Constanta, Galati, Tulcea si Vrancea, s-au semnat un 569 de proiecte, totalizand circa 725 de milioane de euro.

In juderul Braila au fost semnate au fost semnate 53 de contracte de finantare, iar suma totala pe care noi am angajat-o in cadrul POR a fost de circa 82 milioane euro; dintre aceste 53 de contracte, am avut un numar de 11 care au fost dedicate microintreprinderilor.

La nivelul municipiului Braila au fost foarte multe proiecte. Din punct de vedere al complexitatii proiectelor si din punct de vedere financiar, municipalitatea a atras circa jumatate din suma pe care noi am cheltuit-o in intreg judetul Braila. In ceea ce priveste Planul Integrat de Dezvoltare Urbana (PIDU), municipiul a fost atras o suma suplimentara fata de suma alocata – si e vorba de un buget initial de 18 milioane de euro, care a ajuns la 23 de milioane de euro. Primaria Braila s-a axat pe un aspect  strategic pentru Comisia Europeana – e vorba de atentia acordata persoanelor cu dizabilitati, persoane defavorizate si din acest motiv s-au mai finantat un numar de proiecte.

Orasul Ianca a beneficiat de 2 proiecte in cadrul POR: unul de infrastructura urbana ( e vorba de strazile din oras) si celalalt s-a referit la instalarea de camere de supraveghere video.

In ceea ce reprezinta infrastructura de transport, in Braila s-au finantat drumul judetean care leaga Viziru de Cuza Voda, bulevardul Dorobanti  din municipiu si strada Grivita din municipiu.

In domeniul sanatatii, in Braila s-au finantat 3 proiecte: unul in cadrul Spitalului Judetean  de Urgenta, unul in cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie si unul in cadrul Ambulatoriului de Obstetrica-Ginecologie din Braila.

In domeniul serviciilor sociale avem un Centru de asistenta paliativa la Baldovinesti, finantat prin programul REGIO, iar in domeniul educational, un numar de 11 proiecte, dintre care mai bine de jumatate in municipiul Braila si altele in comunele Gradistea, Maxineni si Ramnicelu, precum si in orasul Insuratei. Deci avem  aproape 5.000 de copii care beneficiaza de pe urma acestor proiecte de infrastructura.

In ceea ce reprezinta zona de microintreprinderi, judetul Braila, din pacate, nu are un numar prea mare de proiecte, fata de alte judete – sunt 10 proiecte prin care s-au finantat umatoarele domenii: servicii pe zona de microintreprinderi, sisteme IT, hardware, software si prestari servicii. In alte judet au fost 30-40 de microintreprinderi…

In domeniul patrimoniului cultural, am reusit sa reabilitam cladiri care fara finantare europeana nu s-ar fi putut face – e vorba de 3 proiecte in Braila, respectiv Piata Traian nr 2 (actualmente Centrul de creatie), doua cladiri care reprezinta un singur proiecte, in zona Ana Aslan nr. 27-29, in care se organizeaza evenimente culturala, dar si Biblioteca Judeteana, care a fost extinsa si reabilitata.

In final amintesc de un proiect de care a beneficiat si Braila, alaturi de celelalte 5 din Regiunea Sud-Est, si care a vizat dotarea unitatilor ISU; a fost un proiect in valoare de 8 milioane de euro, prin care s-au finantat echipamente in cadrul inspectoratelor amintite”.