Acord parlamentar: Braila si Galati se afla intr-o interdependenta, cand vorbim despre dezvoltare

regiunea_SE.2014.png

Deputatul UNPR Dorin Silviu Petrea a reusit sa-si convinga colegii parlamentari din Braila si Galati sa semneze un acordul pentru sustinerea realizarii proiectului “Sistemul Urban Braila-Galati”. In documentul asumat de deputatii  si senatorii din cele doua judete se arata ca Sistemului Urban Braila-Galati este, de fapt, proiectul de dezvoltare a regiunii Sud-Est a Romaniei: “Viziunea noastra este implementarea acestui sistem urban si dezvoltarea regiunii, pentru atingerea potentialului maxim din toate punctele de vedere. Acest proiect nu se poate realiza maine, ci reprezinta un proces pe termen lung, cel putin 10 ani si cel mult 25 de ani. Odata cu primii pasi in aceasta directie, sistemul urban va trece in mod continuu prin schimbari care genereaza dezvoltare.

Acest tip de proiecte castiga usor increderea si finantarea investitorilor publici si privati din Europa, fie prin planul Juncker, prin Strategia Dunarii sau efectiv prin alocare de fonduri europene, guvernamentale, locale si fonduri de investitii”.

De asemenea, in acordul amintit se precizeaza ca “Braila si Galati se afla intr-o interdependenta atunci cand vorbim despre dezvoltare. Singure, niciunul dintre judete nu va reusi sa-si maximizeze potentialul si  trebuie sa contribuie la construirea unui proiect regional care va schimba viata noastra, a copiilor nostri, a regiunii si a intregii tari”.

In viziunea semnatarilor, pasii ce trebuie parcursi in vederea realizarii Sistemului urban Braila- Galati sunt urmatorii: “ * Realizarea unei propuneri sau a unui amendament pentru proiectul de exercitiu bugetar pentru 2016, sustinut de toti parlamentarii din Braila si Galati, in scopul alocarii de fonduri pentru realizarea studiului de fezabilitate si a executiei pentru drumul expres Braila-Galati si a centurilor ocolitoare a celor doua orase. Alocarea solicitata se incadreaza in procentul de 5% din bugetul Ministerului Transportului, adica 150-160 mil. Euro din aproximativ 3,33 mld. Euro si reprezinta o cerere pertinenta in raport cu numarul de locuitori ai regiunii, aproximativ 910.000 loc, respectiv 5% din populatia Romaniei;

* Sustinerea parlamentara trebuie sa vina din partea celor 26 de parlamentari care reprezinta Braila si Galati, un procent 5% din totalul deputatilor si senatorilor;

* Asumarea politica a acestui amendament este primul pas pentru demonstrarea unitatii in scopul dezvoltarii celor doua regiuni.

* Semnarea Pactului politic regional de sustinere a proiectului Sistemul Urban Braila-Galati. Se obtine o zona unitara, ce poate functiona independent, colaborand totodata cu municipiile invecinate pentru o buna dezvoltare a intregului sistem urban. Proiectul existent pentru implementarea Sistemului Urban Braila-Galati propune o asezare multifunctionala, avand zone pentru locuire individuala si colectiva, servicii si comert, institutii, spitale, scoli si biserici, la zone agricole si industriale, parcuri sportive, zone impadurite si port de agrement”.