Asociatiile de proprietari pot reabilita termic blocurile pe fonduri europene, incepand din 2016

P1120236a

De anul viitor, asociatiile de proprietari din Braila vor putea sa-si reabiliteze termic blocurile arondate cu un efort financiar redus din partea locatarilor, 80% din sumele necesare fiind acoperite din fonduri europene. Directorul general al Agentiei de Dezvoltare Regionala Sud-Est, Luminita Mihailov, a explicat astazi ca acest lucru se va putea face in baza unui parteneriat cu Primaria municipiului si a explicat si cum trebuie procedat: “Este vorba despre parteneriatele dintre asociatiile de proprietari si primarii, pe Regio viitor. In ceea ce priveste aceste parteneriate, suntem pe domeniul strategic <<Eficienta energetica a cladirilor rezidentiale>> , iar la nivel regional avem circa 70 de milioane de euro, pentru aceasta prioritate. Asociatia de proprietari interesata sa trebuie sa ia legatura cu Primaria si sa inceapa negocierile pe ceea ce se numeste <<contractul de mandat>>. Deci practic asociatia mandateaza Primaria sa o reprezinte, in contractul cu Programul Operational Regional. Asta inseamna ca asociatia de proprietari se angajeaza sa puna la dispozitie toate documentele, dar sa si sustina partea sa de contributie, care este de 20% din total costuri.  Este vorba de reabilitare termica si nu numai, adica se pot reabilita subsolurile, sau se poate consolida imobilul, se poate repara acoperisul – adica nu e vorba numai de anveloparea blocului, pentru ca se pot face mai multe lucruri, pentru cresterea calitatii vietii locatarilor. Ghidul este deja publicat pe site-ul nostru si al colegilor de la Regio, si se pot incepe discutiile cu Primaria. Cel  mai probabil, din februarie-martie 2016 se pot depune dosare pentru astfel de finantari. Dar cel mai bine este sa se inceapa de pe acum discutiile cu Primaria, pentru ca pana se fac pregatirile necesare…

Intai si-ntai trebuie sa se faca auditul energetic al blocului. Pe de alta parte, o cere de finantare poate sa vizeze maxim 10 blocuri, deci aici va fi munca celor din Primarie, sa identifice asociatiile interesate, sa inceapa dialogul transparent si onest cu asociatiile respective. Aceasta discutie trebuie sa fie facuta intr-o maniera foarte tehnica, dar si intr-o maniera de co-finantare”.

Mihailov a mai precizat ca in acest caz, va fi un concurs de proiecte, nu se va merge pe principiul “primul venit, primul servit”, motiv pentru care proiectele trebuie sa fie foarte bine intocmite.