Boboc propune injumatatirea impozitelor pe cladiri, pentru firmele de apartament din Braila

P1110863

Presedintele PNL Braila, Catalin Boboc, sustinut de consilierii municipali liberali, propune reducerea la jumatate a coeficientului de impozitare pe cladiri, in cazul apartamentelor sau caselor folosite de proprietari si ca locuinta, dar si ca sediu de firma. Boboc vine cu aceasta varianta dupa ce in urma cu cateva zile, consilierul municipal Simona Draghincescu a atras atentia ca in cazul in care se va aplica procentul de impozitare aprobat initial de Consiliul Local, impozitele pe care ar urma sa le plateasca in 2016 brailenii cu firme de apartament ar creste de 10-15 ori, comparativ cu cele de anul acesta. Asta, in contextul in care consilierii municipali braileni au decis ca in cazul imobilelor mixte, cu destinatie de locuinta, dar si de sediu de firma, impozitarea cladirilor respective sa se faca la o cota de 1,3% din valoarea lor, in conditiile in care Codul fiscal prevedea ca procentul respectiv poate varia intre 0,2 si 1,3.

“Consilierii liberali au fost singurii care s-au opus acestei decizii. Politica liberala, care urmareste dezvoltarea economiei pe baza segmentului afacerilor mici si mijlocii, intelege sa sustina libera initiativa, prin diminuarea taxelor si impozitelor locale. Daca legea nu ne permite alte decizii in ceea ce priveste sustinerea actorilor economici locali, macar aici, in domeniul fiscalitatii, putem interveni. O politica fiscala redusa inseamna dezvoltarea companiilor locale si in egala masura, o colectare crescuta la bugetul local. In sedinta din decembrie vom veni cu propunerea de diminuare a coeficientului pentru imobilele mixte, de la 1,3 la 0,6”, a precizat Catalin Boboc, intr-un comunicat dat publicitatii.

“Din analiza realizata de liberali in ultimele zile a reiesit ca impozitarea cladirilor cu regim mixt, de locuinta si de spatiu comercial, va crea o situatie ambigua si o noua presiune pusa pe micii oameni de afaceri, cei care creaza locuri de munca si care platesc taxe si impozite catre bugetul local.  Potrivit noilor prevederi, ei sunt obligati sa angajeze un expert ANEVAR, care sa evalueze cat din spatiul detinut este locuinta si cat este spatiu comercial. O expertiza ANEVAR costa 5-600 de lei, o noua povara fiscala pentru oamenii de afaceri. Celor care nu respecta aceasta regula pana la 31 martie 2016, le va fi aplicat un coeficient de impozitare de 2% (pentru intreg spatiul, indiferent daca este spatiu comercial sau de locuit). In aceasta situatie se afla  cateva mii de imobile din municipiul Braila, iar liberalii vor propune primarului si CLM-ului ajustarea de urgenta a coeficientului pentru cladirile mixte, de la 1,3 la 0,6”, se mai arata in documentul amintit.