Constantin Teodorescu: Felicitari, pesimistilor! V-ati luat Braila inapoi!

456167_289135261172074_577490826_o

Constantin Teodorescu, unul dintre membrii Asociatiei “Braila – Capitala Europeana a Culturii 2021”, considera ca s-a ratat “o ocazie imensa si unica”, odata cu iesirea municipiului nostru din cursa pentru titlul amintit, in urma selectiei desfasurate zilele trecute in Bucuresti. Intr-o postare facuta pe un site de socializare, Teodorescu scrie ca ceea ce il doare mai mult decat esecul necalificarii este “imaginea ranjetului de satisfactie aparut rapid pe fata multor braileni, la auzul vestii proaste”: <<Esecul doare. Am trecut cu bine peste acele ore in care te ma puteam gandi la nimic in afara de faptul ca am ratat o ocazie imensa si unica. Am trecut cu bine peste primele doua nopti in care daca faceam imprudenta sa ma trezesc mai mult, imediat in minte isi faceau loc framantarile si cautarile motivelor pentru care n-am reusit sa trecem de preselectie. Sa fie fost oare conceptul cultural de vina, tema, sloganul, sigla, filmul? Sa fi fost bugetul prea mic? Sa nu fi fost dimensiunea europeana bine demonstrata in dosar? Sa nu fi inteles noi bine din ghid ca “dimensiunea orasului nu conteaza”, atata vreme cat ditamai capitala si doua orase mari au fost selectate? Sa nu fi priceput noi pe dos “sugestia” expertilor de la Bruxelles care ne-au instruit ca “20-25 milioane € e un buget rezonabil pentru Romania”? Oare ar fi fost mai bine sa ne fi cumparat si noi un consultant extern de succes, asa cum a facut Cluj-Napoca? Ca uite, el a trecut! Sa nu fi inteles noi bine ca “nu conteaza infrastructura, numarul de evenimente pe care-l faci in 2015”?
Esecul necalificarii doare, dar trece. Insa doare mai mult imaginea ranjetului de satisfactie aparut rapid pe fata multor braileni, la auzul vestii proaste. Lor le este dedicat acest mesaj, deoarece ei sunt, in realitate, invingatorii zilei, nu cele 4 orase. Si sunt invingatori fara macar sa fi facut vreun efort macar sa ne critice permanent, ca de ajutat, nici nu s-a pus vreodata problema. Sunt acei carora nu poti sa le ceri nici macar sa aiba decenta de a nu jubila in timp ce noi ne pregatim sa ne inmormantam elanul.
Ei, pesimistii, sunt astazi eroii, nostradamusii dovediti. Sunt cei pe care-i vedeti astazi ca dau sfaturi cum ar fi trebuit sa fie, desi nu i-am vazut niciodata la intalniri, la actiuni, n-au donat nici macar 10 lei pentru cheltuieli, n-au dat nici o idee. Ei, apostolii lui “v-am zis eu ca ca Braila n-are cum sa fie …” au astazi de partea lor dovada, proba concreta, recomandarea comisiei de selectie. Ei beneficiaza acum de credibilitate, glasul lor nu mai e sovaielnic, are volum. “Clarviziunea” de care au dat dovada le va intari pe viitor orice “decret” ar emite, in timp ce noi, invinsii, vom fi priviti cu indoiala si daca vom spune in public cat e ora exacta.
Exista “pesimisti amatori”, din aceia pe Facebook, care de abia asteapta cateva Like-uri si Share-uri; in plus, exista “pesimistii politici” care de abia asteapta campania electorala sa acuze ca de ce a cheltuit administratia publica prea multi (sau prea putini) bani cu proiectul si exista si “pesimistii aristocrati” avand ca reprezentanta de frunte acea persoana ce nu-si va mai incapea in piele de fericire ca doar festivalul ei este un izvor ce aduce cultura pe meleagurile amarastenilor.
Felicitari, pesimistilor! V-ati luat Braila inapoi!>>.