Mihailov: In 2016 vor putea fi realizate in comune centre socio-medicale, pe bani europeni

P1110788

Directorul Agentiei de Dezvoltare Regionala Sud-Est, Luminita Mihailov, le-a recomandat astazi primarilor braileni sa aiba in vedere pentru anul viitor accesarea de fonduri europene pentru realizarea de centre socio-medicale moderne, care sa functioneze ca un gen de unitati de primiri urgenta la nivel comunal si sa inlocuiasca obisnuitele dispensare, care de cele mai multe ori sunt slab dotate si functioneaza in spatii improprii. Mihailov a explicat ca finantarile europene pot fi obtinute atat pentru amenajarea unor astfel de centre in spatii deja existente, cat si pentru constructia lor de la zero: “Programul Regional va finanta infiintarea de centre socio-medicale – adica ceea ce pe vremuri se numeau dispensare – si va finanta si constructia lor. In principiu, aceste centre ar trebui sa preia rolurile dispensarelor, adica sa fie un fel de centru de prim ajutor, o unitate de primire urgente in zona rurala, mai completa decat dispensarele de acum. E foarte important ca impreuna cu reprezentantii comunelor in care exista dispensare sa discutam care sunt cerintele pentru a va dezvolta aceste structuri, pentru a obtine acreditarea de centru socio-medical. Standardele pe aceste centre vor fi realizate la sfarsitul acestui an, in acest moment nu sunt finalizate, dar ganditi-va ca e vorba de niste standarde care inseamna spatiu, dotari, cheltuieli pentru resursa umana si pentru materiale. Cred ca ar fi bine sa concentram acele centre acolo unde deja avem medici, pentru ca medicii vor fi platiti de Ministerul Sanatatii, iar Programul Regional finanteaza infrastructura.

Dorim sa adunam ideile de proiecte, sa le centralizam, pentru ca e foarte important sa vedem localitatile in care primarii doresc sa faca asa ceva si sa discutam criteriile concrete.

Centrul socio-medical e o combinatie intre ceea ce inseamna asistenta medicala, cu precadere preventiva si de urgenta – deci pe cele doua componente pe care trebuie sa le atinga aceste centre din punct de vedere al serviciilor medicale – si ceea ce inseamna servicii sociale, adica vor face ceea ce se cheama preventie, pentru ca in zona rurala stiti ca pe indicatorii europeni suntem pe ultimul loc, din acest punct de vedere. Banii vor veni de la Ministerul Sanatatii pe partea de cheltuieli curente, asta e  foarte important”.